UDOVIČKI: UPRAVE NE SMEJU BITI POTRSENE POLITIČKIM TRANZICIJAMA

Potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički poručila je danas u Zrenjaninu načelnicima uprava Srednjobanatskog okruga da lokalne uprave ne smeju biti “potresene političkim tranzicijama”, već da moraju da budu profesionalci i od 8. juna počnu razmenu podataka iz službenih evidencija.

 

“Očekujem od vas da od 8. juna građani vide da je nešto drugačije kada dođu u upravu i sigurna sam da smo na dobrom putu, kao i da je to moguće”, rekla je Udovički i u prilog tome navela da opštinska uprava u Gornjem Milanovcu na taj način već razmenjuje podatke za skoro 70 odsto usluga.

Iako se Srbija nalazi u periodu “političke tranzicije, dodala je potpredsednica vlade, uprave moraju da pokažu da su visoko pofesionalne i da tim promenama ne smeju da budu potresene, jer one nose svoju reformu i reorganizaciju i zato je vrlo važno da se pokaže profesionalizam.

Ona je takođe navela da se u dva navrata već radilo na ZUP-u i da je sada pronađena ona mera koja je potrebna Srbiji i građanima.

“Službenici u javnim upravama neće više od građana tražiti podatke koje država ima u službenim evidencijama – na primer, ako je lična karta važeći dokument, zašto onda moram da pribavim i potvrdu o prebivalištu”, rekla je Udovički.

Prema njenim rečima, ministarstvo koje vodi prilagođava državu koja je bila po meri državnog socijalizma, a koji je hteo da u vreme samoupravljanja – samoupravljačima objasni detaljno šta i kako da rade.

“Nemam ništa lično protiv samoupravljanja, ali ovo nije ideološka priča već praktična stvar”, poručila je ona.

Od 8. juna sve opštinske i gradske uprave u Srbiji imaju obavezu da počnu primenu tri člana ZUP-a, koji se odnose na razmenu podataka iz službenih evidencija.

Ovo je treći konsultativni sastanak kojim Ministarstvo okuplja predstavnike lokalnih samouprava iz raznih okruga Srbije kako bi povećalo spremnost lokalnih samouprava za razmenu podataka iz službenih evidencija.

Neposredno pre konsultativnog sastanka održana je, druga po redu, radionica za novinare lokalnih medija, na kojoj je Biljana Petković iz Kabineta potpredsednice vlade istakla da će se Zakon odnositi na ovlašćena i službena lica, a ukoliko radnici budu kršili ova pravila građani će moći da se žale Prekršajnom sudu.Skip to content