Уручени уговори за 899 стамбених решења избегличким породицама

У Клубу посланика у Београду данас су уручени уговори представницима 53 јединице локалних самоуправа за реализацију 899 стамбених решења намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, које до сада нису трајно збринуте. Стамбена решења су додељена у оквиру петог и проширења четвртог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији. На овај начин избегличким породицама биће купљено укупно 567 сеоских кућа и додељено 332 пакета грађевинског материјала за завршетак већ започетих објеката.

 

На скупу су се обратили државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић, генерални секретар у Министарству спољних послова Вељко Одаловић и Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић.

“Несрећна времена траже веће ангажовање и већу солидарност свих нас и овде сам да вас позовем да овај захтеван посао завршимо у предвиђеном року.“, рекао је Ожеговић присутним представницима локалних самоуправа и додао да данашњи догађај види као велику шансу за евентуално добијање нових средстава од донатора ако се овај задатак успешно испуни.

Ожеговић је нагласио да није време да се бавимо прошлошћу већ да креирамо будућност за ове људе којима је наша помоћ потребна. Он је додао да су у том процесу локалне самоуправе најважније и да су у прошлости поднеле највећи терет: од прихватања избеглица и налажења смештаја, финансијске и материјалне помоћи до доделе земљишта за решавање стамбених питања.

„Сами можемо мало, а заједно можемо много и зато вас позивам да заједно решавамо овај проблем кога надам се, ускоро нећемо имати.”, закључио је државни секретар и додао да је и са психолошког аспекта важно да се ово питање реши и да избеглице добију кров над главом јер им то ствара осећај пуне припадности овом друштву.

 

Одаловић је истакао да је  Регионални стамбени програм део ширег процеса унапређења сарадње земаља у региону ради решавања проблема избеглица и превазилажења последица прошлости, нагласивши значај те сарадње.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић је додао да се у оквиру РСП-a у Републици Србији тренутно истовремено спроводи пет потпројеката у 117 јединица локалне самоуправе.

Уручивању уговора градоначелницима и председницима општина присуствовали су бројни гости, представници земаља донатора, града Београда, УНХЦР-а и ОЕБС-а.

Рeгиoнaлни стамбени прoгрaм (РСП) je зajeднички вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa oкo 27.000 нajугрoжeниjих избeгличких пoрoдицa, oднoснo зa oкo 74.000 људи у рeгиoну. Oд тoг брoja 16.780 пoрoдицa je у Србиjи, тaчниje oкo 45.000 људи.

Овај програм спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске, као и уз значајну контрибуцију Републике Србије.Skip to content