Uručeni ugovori za 899 stambenih rešenja izbegličkim porodicama

U Klubu poslanika u Beogradu danas su uručeni ugovori predstavnicima 53 jedinice lokalnih samouprava za realizaciju 899 stambenih rešenja namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje do sada nisu trajno zbrinute. Stambena rešenja su dodeljena u okviru petog i proširenja četvrtog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji. Na ovaj način izbegličkim porodicama biće kupljeno ukupno 567 seoskih kuća i dodeljeno 332 paketa građevinskog materijala za završetak već započetih objekata.

 

Na skupu su se obratili državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović, generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović i Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

“Nesrećna vremena traže veće angažovanje i veću solidarnost svih nas i ovde sam da vas pozovem da ovaj zahtevan posao završimo u predviđenom roku.“, rekao je Ožegović prisutnim predstavnicima lokalnih samouprava i dodao da današnji događaj vidi kao veliku šansu za eventualno dobijanje novih sredstava od donatora ako se ovaj zadatak uspešno ispuni.

Ožegović je naglasio da nije vreme da se bavimo prošlošću već da kreiramo budućnost za ove ljude kojima je naša pomoć potrebna. On je dodao da su u tom procesu lokalne samouprave najvažnije i da su u prošlosti podnele najveći teret: od prihvatanja izbeglica i nalaženja smeštaja, finansijske i materijalne pomoći do dodele zemljišta za rešavanje stambenih pitanja.

„Sami možemo malo, a zajedno možemo mnogo i zato vas pozivam da zajedno rešavamo ovaj problem koga nadam se, uskoro nećemo imati.”, zaključio je državni sekretar i dodao da je i sa psihološkog aspekta važno da se ovo pitanje reši i da izbeglice dobiju krov nad glavom jer im to stvara osećaj pune pripadnosti ovom društvu.

 

Odalović je istakao da je  Regionalni stambeni program deo šireg procesa unapređenja saradnje zemalja u regionu radi rešavanja problema izbeglica i prevazilaženja posledica prošlosti, naglasivši značaj te saradnje.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić je dodao da se u okviru RSP-a u Republici Srbiji trenutno istovremeno sprovodi pet potprojekata u 117 jedinica lokalne samouprave.

Uručivanju ugovora gradonačelnicima i predsednicima opština prisustvovali su brojni gosti, predstavnici zemalja donatora, grada Beograda, UNHCR-a i OEBS-a.

Regionalni stambeni program (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi.

Ovaj program sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske, kao i uz značajnu kontribuciju Republike Srbije.Skip to content