Ускоро допуне закона о инспекцијском надзору

Нацрт измена и допуна Закона о инспекцијским надзору наћи ће се крајем септембра у јавној расправи са циљем да додатно унапреди ефикасност инспекција и одговорну привреду растерети трошкова које намећу сувишне контроле. Кључна реч је поверење јер ће компаније убудуће чешће обављати самопровере уместо да буду предмет надзора инспектора.

Посебан квалитет реформе инспекција јесте чињеница да тесно сарађујемо са привредом, њиховим пословним удружењима и представницима 41 инспекције. Заједно смо радили и на имплементацји закона и заједно смо, после пуне две године примене закона, припремили нацрт којим ћемо направити корак даље и постојећа законска решења унапредити, новим реформским. Она су усмерена на још интензивније померање фокуса са кажњавања на превенцију, процену ризика и јачања поверења између инспекција и привреде“ изјавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић на 14. седници Координационе комисије за инспекцијски надзор.

Током скупа у Палати Србија потписан је трипартитни уговор између министарства, Европске банке за обнову и развој и НАЛЕД-а о двогодишњем продужетку сарадње на развоју Јединице за подршку Координационој комисији. Јединица је као административно тело Комисије, између осталог, помогла формирање 11 инспекцијских радних група за приоритетне области надзора (недозвољена трговина, сузбијање неформалног рада, храна итд.) и израду 21 ходограма за сузбијање нелегалне трговине дуваном, кафом, брашном и другим осетљивим робама. Посебан допринос дала је јачању транспарентности инспекција које сада на месечном нивоу извештавају о активностима и резултатима.

Састанак Координационе комисије за инспекцијски надзор

Захваљујући раду Јединице више немамо преклапање инспекција и данас овај тим управља следећим великим реформским кораком, увођењем система е-инспектор од којег очекујемо да унапреди резултате надзора. Заједно с министарством и НАЛЕД-ом тражимо додатне начине да помогнемо привреди и разматрамо могућност увођења информац18ионог центра у којем ће сви привредници, посебно мали, наћи одговоре на питања о инспекцијском надзору и решења за ситуације у којима се током контрола нађу“ изјавила је директорка ЕБРД за западни Балкан Жужана Харгитаи.

Потпредседник Управног одбора НАЛЕД-а и генерални директор компаније Гомекс Горан Ковачевић поздравио је реормски процес у области инспекција и похвалио настојање да се она додатно унапреди, посебно истакавши унапређење транспарентности рада инспекција на граници на које су упућени сви увозници. Ковачевић је такође апеловао на инспекторе да већи акценат ставе на откривање нерегистрованих фирми чији је удео чак 17% у укупном броју привредних субјеката. Он је позвао државу да у том циљу ојача људске и технолошке капацитете инспекција и боље искористи постојеће ресурсе применом анализе ризика. Ковачевић је додао да би привреднике посебно обрадовало најављено покретање информационог центра који ће, уколико буде водио и регистар инспекцијске праксе, представљати својеврсног „привредног омбудсмана“.Skip to content