Uskoro dopune zakona o inspekcijskom nadzoru

Nacrt izmena i dopuna Zakona o inspekcijskim nadzoru naći će se krajem septembra u javnoj raspravi sa ciljem da dodatno unapredi efikasnost inspekcija i odgovornu privredu rastereti troškova koje nameću suvišne kontrole. Ključna reč je poverenje jer će kompanije ubuduće češće obavljati samoprovere umesto da budu predmet nadzora inspektora.

Poseban kvalitet reforme inspekcija jeste činjenica da tesno sarađujemo sa privredom, njihovim poslovnim udruženjima i predstavnicima 41 inspekcije. Zajedno smo radili i na implementacji zakona i zajedno smo, posle pune dve godine primene zakona, pripremili nacrt kojim ćemo napraviti korak dalje i postojeća zakonska rešenja unaprediti, novim reformskim. Ona su usmerena na još intenzivnije pomeranje fokusa sa kažnjavanja na prevenciju, procenu rizika i jačanja poverenja između inspekcija i privrede“ izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić na 14. sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor.

Tokom skupa u Palati Srbija potpisan je tripartitni ugovor između ministarstva, Evropske banke za obnovu i razvoj i NALED-a o dvogodišnjem produžetku saradnje na razvoju Jedinice za podršku Koordinacionoj komisiji. Jedinica je kao administrativno telo Komisije, između ostalog, pomogla formiranje 11 inspekcijskih radnih grupa za prioritetne oblasti nadzora (nedozvoljena trgovina, suzbijanje neformalnog rada, hrana itd.) i izradu 21 hodograma za suzbijanje nelegalne trgovine duvanom, kafom, brašnom i drugim osetljivim robama. Poseban doprinos dala je jačanju transparentnosti inspekcija koje sada na mesečnom nivou izveštavaju o aktivnostima i rezultatima.

Sastanak Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor

Zahvaljujući radu Jedinice više nemamo preklapanje inspekcija i danas ovaj tim upravlja sledećim velikim reformskim korakom, uvođenjem sistema e-inspektor od kojeg očekujemo da unapredi rezultate nadzora. Zajedno s ministarstvom i NALED-om tražimo dodatne načine da pomognemo privredi i razmatramo mogućnost uvođenja informac18ionog centra u kojem će svi privrednici, posebno mali, naći odgovore na pitanja o inspekcijskom nadzoru i rešenja za situacije u kojima se tokom kontrola nađu“ izjavila je direktorka EBRD za zapadni Balkan Žužana Hargitai.

Potpredsednik Upravnog odbora NALED-a i generalni direktor kompanije Gomeks Goran Kovačević pozdravio je reormski proces u oblasti inspekcija i pohvalio nastojanje da se ona dodatno unapredi, posebno istakavši unapređenje transparentnosti rada inspekcija na granici na koje su upućeni svi uvoznici. Kovačević je takođe apelovao na inspektore da veći akcenat stave na otkrivanje neregistrovanih firmi čiji je udeo čak 17% u ukupnom broju privrednih subjekata. On je pozvao državu da u tom cilju ojača ljudske i tehnološke kapacitete inspekcija i bolje iskoristi postojeće resurse primenom analize rizika. Kovačević je dodao da bi privrednike posebno obradovalo najavljeno pokretanje informacionog centra koji će, ukoliko bude vodio i registar inspekcijske prakse, predstavljati svojevrsnog „privrednog ombudsmana“.Skip to content