Вршац – град вина, Стерије и фармације

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија…).

Ове седмице у „Српској слагалици“ биће представљен град Вршац, родно место оца српске драме – Јована Стерије Поповића, аутора „Кир Јање“, „Покондирене тикве“, „Ајдука“ и многих других дела која су обележила српску драмску прозу. Позориште и једна од вршачких основних школа носе његово име, а улица у којој се налазила кућа у којој је Стерија живео, данас, такође носи његово име.

 

Оно по чему је Вршац познат, јесте свакако фармацеутска индустрија. У Вршцу послује неколико немачких и италијанских фармацеутских компанија, а овај живописни војвођански град карактеришу и Вршачке планине и Делиблатска пешчара, који су непресушни извори здраве пијаће воде, као и термалних вода.

Један од симбола Вршца је свакако вршачко грожђе и вино. Како је у свету све популарнији вински туризам, Вршац има одличне шансе да постане значајно место на винској мапи. Тако се у граду традиционално организују две манифестације посвећене грожђу и вину: Дани бербе грожђа – „Грожђебал“ и Фестивал вина, виноградарства и виноградарске опреме – „Винофест“.

Посетом сајту www.serbianpuzzle.rs упознаћете се и са зградом вршачког Магистрата – Градске куће у којој се данас налази седиште градске управе, а љубитељи посластица могу пронаћи рецепт за чувене вршачке крофне.

ДОБРОДОШЛИ У ВРШАЦSkip to content