Vršac – grad vina, Sterije i farmacije

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlja promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle), u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija…).

Ove sedmice u „Srpskoj slagalici“ biće predstavljen grad Vršac, rodno mesto oca srpske drame – Jovana Sterije Popovića, autora „Kir Janje“, „Pokondirene tikve“, „Ajduka“ i mnogih drugih dela koja su obeležila srpsku dramsku prozu. Pozorište i jedna od vršačkih osnovnih škola nose njegovo ime, a ulica u kojoj se nalazila kuća u kojoj je Sterija živeo, danas, takođe nosi njegovo ime.

 

Ono po čemu je Vršac poznat, jeste svakako farmaceutska industrija. U Vršcu posluje nekoliko nemačkih i italijanskih farmaceutskih kompanija, a ovaj živopisni vojvođanski grad karakterišu i Vršačke planine i Deliblatska peščara, koji su nepresušni izvori zdrave pijaće vode, kao i termalnih voda.

Jedan od simbola Vršca je svakako vršačko grožđe i vino. Kako je u svetu sve popularniji vinski turizam, Vršac ima odlične šanse da postane značajno mesto na vinskoj mapi. Tako se u gradu tradicionalno organizuju dve manifestacije posvećene grožđu i vinu: Dani berbe grožđa – „Grožđebal“ i Festival vina, vinogradarstva i vinogradarske opreme – „Vinofest“.

Posetom sajtu www.serbianpuzzle.rs upoznaćete se i sa zgradom vršačkog Magistrata – Gradske kuće u kojoj se danas nalazi sedište gradske uprave, a ljubitelji poslastica mogu pronaći recept za čuvene vršačke krofne.

DOBRODOŠLI U VRŠAC



Skip to content