Ка бољем комуницирању реформе јавне управе: Одржан брифинг за медије

У присуству и уз учешће многобројних новинара штампаних и електронских, националних и локалних медија, данас је у Београду одржан први тематски медијски брифинг о подршци Европске уније Србији.

О начинима на које Европска унија помаже Србији у процесу ЕУ интеграција говорила је в.д. помоћнице министра за државну управу и локалну самоуправу у Сектору за европске интеграције и међународну сарадњу Мила Станковић која је истакла да Министарство државне управе и локалне самоуправе води целокупан процес реформе јавне управе у нашој земљи, те да је Европска унија стратешки партнер у том процесу.

„За нас процес европских интеграција није наметнут и нама је ЕУ стратешки партнер. Циљеве које смо поставили у актуелној Стратегији реформе јавне управе, а која обухвата период до 2030. године, ми остварујемо захваљујући инструменту којим ЕУ директно подржава процес реформи, а то је Секторска буџетска подршка“, навела је Станковић нагласивши да се целокупна реформа јавне управе спроводи средствима која обезбеђује ЕУ.

С друге стране, министарка за евроинтеграције Тања Мишчевић истакла је да су се захтеви за реформом јавне управе мењали кроз време, да не постоји јединствени модел јавне управе, али да су настојања да се стално спроводе реформе и примењују основни принципи: професионализација и деполитизација, модернизација државне управе и најновије питање, дигитализација. Према њеним речима, циљ је, заправо, да државна управа постане сервис грађана”.

Новинари су били веома заинтересовани за тему брифинга постављајући бројна питања везана за конкретне примере и проблеме са којима се сурећу у свакодневној сарадњи са локалном администрацијом. Истакнуто је да је прововисање примера добре праксе један од начина да се покаже да Додај новиреформа јавне управе даје резултате и да се на тај начин подстакну и оне локалне самоуправе које заостају у одређеним областима да следе те примере.

Иначе, од 2014. године, када је почела да се спроводи реформа јавне управе, у модернизацију јавне управе уложено је 215 милиона евра које је Република Србија добила бесповратно из европске касе. Годишње се из претприступних ИПА фондова слије око 200 милиона евра, а очекује се и нови прилив од 30 милиона евра који Европска унија додељује за конкретне мере унапређења јавне управе.

О подршци Европске уније општинама и градовима у Србији у процесу реформе система локалне самоуправе говорили су програмски директор за систем локалне самоуправе Еди Мајсторовић и програмска директорка за плански систем и јавне финансије Милена Радомировић из Сталне конференције градова и општина.

Медијски брифинг одржан је под окриљем пројекта „Видљивост и комуницирање реформе јавне управе“ који финансира Европска унија, а у просторијама Министарства за европске интеграције.

Фото галерија – извор ТанјугSkip to content