Ka boljem komuniciranju reforme javne uprave: Održan brifing za medije

U prisustvu i uz učešće mnogobrojnih novinara štampanih i elektronskih, nacionalnih i lokalnih medija, danas je u Beogradu održan prvi tematski medijski brifing o podršci Evropske unije Srbiji.

O načinima na koje Evropska unija pomaže Srbiji u procesu EU integracija govorila je v.d. pomoćnice ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Sektoru za evropske integracije i međunarodnu saradnju Mila Stanković koja je istakla da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave vodi celokupan proces reforme javne uprave u našoj zemlji, te da je Evropska unija strateški partner u tom procesu.

„Za nas proces evropskih integracija nije nametnut i nama je EU strateški partner. Ciljeve koje smo postavili u aktuelnoj Strategiji reforme javne uprave, a koja obuhvata period do 2030. godine, mi ostvarujemo zahvaljujući instrumentu kojim EU direktno podržava proces reformi, a to je Sektorska budžetska podrška“, navela je Stanković naglasivši da se celokupna reforma javne uprave sprovodi sredstvima koja obezbeđuje EU.

S druge strane, ministarka za evrointegracije Tanja Miščević istakla je da su se zahtevi za reformom javne uprave menjali kroz vreme, da ne postoji jedinstveni model javne uprave, ali da su nastojanja da se stalno sprovode reforme i primenjuju osnovni principi: profesionalizacija i depolitizacija, modernizacija državne uprave i najnovije pitanje, digitalizacija. Prema njenim rečima, cilj je, zapravo, da državna uprava postane servis građana”.

Novinari su bili veoma zainteresovani za temu brifinga postavljajući brojna pitanja vezana za konkretne primere i probleme sa kojima se sureću u svakodnevnoj saradnji sa lokalnom administracijom. Istaknuto je da je provovisanje primera dobre prakse jedan od načina da se pokaže da Dodaj novireforma javne uprave daje rezultate i da se na taj način podstaknu i one lokalne samouprave koje zaostaju u određenim oblastima da slede te primere.

Inače, od 2014. godine, kada je počela da se sprovodi reforma javne uprave, u modernizaciju javne uprave uloženo je 215 miliona evra koje je Republika Srbija dobila bespovratno iz evropske kase. Godišnje se iz pretpristupnih IPA fondova slije oko 200 miliona evra, a očekuje se i novi priliv od 30 miliona evra koji Evropska unija dodeljuje za konkretne mere unapređenja javne uprave.

O podršci Evropske unije opštinama i gradovima u Srbiji u procesu reforme sistema lokalne samouprave govorili su programski direktor za sistem lokalne samouprave Edi Majstorović i programska direktorka za planski sistem i javne finansije Milena Radomirović iz Stalne konferencije gradova i opština.

Medijski brifing održan je pod okriljem projekta „Vidljivost i komuniciranje reforme javne uprave“ koji finansira Evropska unija, a u prostorijama Ministarstva za evropske integracije.

Foto galerija – izvor TanjugSkip to content