NEMAČKA ASOCIJACIJA GRADOVA ZAINTERESOVANA ZA NAŠ SISTEM STRUČNOG USAVRŠAVANJA

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić razgovarao je danas sa delegacijom Asocijacije nemačkih gradova Severna Rajna-Vestfalija o stručnom usavršavanju i upravljanju ljudskim resursima na lokalu.

Delegacija iz Nemačke, koja boravi u dvodnevnoj poseti, zainteresovana je da se upozna sa načinima stručnog usavršavanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave u Srbiji, kao i za razmenu iskustva i saradnju dve zemlje u toj oblasti.

Reforme implementiraju ljudi, pa nam je najveća investicija upravo u zaposlene i stoga smo veoma zahvalni na različitim projektima koji su nas upravo u ovome podržali, između ostalog i nemačkoj vladi i GIZ-u“, rekao je Ružić.

Istakao je i da je oblast stručnog usavršavanja normativno u celini reformisana 2017. godine kada je donet Zakon o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, kao centralna institucija sistema stručnog usavršavanja u javnoj upravi Republike Srbije, koja, kako je podsetio, ima dobru saradnju i sa Saveznom akademijom za javnu upravu Republike Nemačke. On je dodao i da je 2.377 državnih službenika i zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave prošlo kroz 132 obuke na Nacionalnoj akademiji.

Posebna pažnja u stručnom usavršavanju, kako je dodao, posvećena je modernizaciji metoda kojima se sprovode programi (uvođenje elektronskog učenja, mentorstva, koučinga i drugih oblika akcionog učenja), kao i uspostavljanju kontrole kvaliteta realizatora programa obuke (sistem selekcije i akreditacije predavača i drugih realizatora programa obuke).

Ružić je istakao i da se Zakonom o zaposlenima u AP i JLS koji je donet u 2016. godini po prvi put na sveobuhvatan način uređuje sistem radnih odnosa u AP i JLS sa ciljem profesionalizacije i depolitizacije kadrova.

Predstavnice Asocijacije Juta Trost i Katrin Krumbah rekle su da su ovi rezultati za pohvalu, kao i da se nadaju da će daljim razvojem saradnje učiniti da se unapredi zastupanje interesa gradova i opština pred različitim institucijama. S tim u vezi, ministar je posebno pohvalio saradnju Ministasrva i Stalne konferencije i gradova i opština koji imaju upravo tu ulugu u Srbiji.

Delegacija Asocijacije nemačkih gradova Severna Rajna-Vestfalija imaće priliku da prisustvuje i tematskoj sednici Saveta za stručno usavršavanje zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave.