Ružić: Centralni registr stanovništva kruna višegodišnjeg rada

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ocenio je na današnjem predstavljanju Nacrta Zakona o Centralnom registru stanovništva da je to kruna svega što je urađeno u oblasti digitalizacije registara, a što je započeto donošenjem Zakona o opštem upravnom postupku 2016. godine.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o Centralnom registru stanovništva

“Tada je uvedena obaveza razmena dokumenata između službi uprave, umesto da iste donose građani, kojima je obećano da će uprava „svakim korakom ići dalje od one koja je bila prepoznata po dugim redovima, papirima, nelogičnim troškovima, po tome da je trošila i vreme i živce i tome da je uvek falio jedan papir“, rekao je ministar.

On je naglasio da je od tada napravljen niz koraka koji su vodili ka stvaranju Centralnog registra stanovništva, sveobuhvatne evidencije sa svim podacima o građanima.

„Spajanjem svih podataka u jednu elektronsku bazu, ovlašćeni službenici će moći po službenoj dužnosti da pribave podatke za usluge građanima iz 11 različitih evidencija i tako daleko brže, lakše, jeftinije da završe ceo postupak“, rekao je Ružić i dodao da je plan da predlog ovog zakona bude usvojen u Skupštini Srbije do kraja godine, kako bismo započeli sa brzom implementacijom u narednoj godini, za šta je Kancelarija za IT i eUpravu već uspostavila neophodnu hardversku infrastrukturu.

Ministar je kazao da će softverska infrastruktura biti uspostavljena i testirana tokom 2019. godine.

„Ovo će biti prvi put da se 11 evidencija smeštaju u jedinstveni registar i predstavlja u softverskom smislu poseban izazov za stručnjake Ministarstva, Kancelarije za IT i eUpravu, ali i za pet institucija koja sada vode ove registr (MUP, MDULS, CROSO, RGZ i LPA)“, rekao je Ružić, i dodao da je to prilika da naša IT zajednica potvrdi lidersku ulogu u regionu kada je u pitanju eUprava i IT sektor.