Ružić i Disopt: Nastavljamo i jačamo saradnju u reformi javne uprave

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i državni sekretar za poslove javne uprave Francuske Olivije Disopt najavili su danas nastavak i jačanje saradnje u u oblasti reforme javne uprave.

Državni sekretar za poslove javne uprave Francuske Olivier Disopt

Disopt je   rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je posetio našu zemlju i naveo da je on  prvi predstavnik francuske vlade koji je došao u službenu posetu Srbiji, nakon posete francuskog predsednika Emanuela Makrona.

„Prema onome što sam danas čuo od svojih sagovornika, pre svega od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ta poseta je bila veoma uspešna i mislim da su postignuti željeni rezultati“, rekao je Disopt.

On istakao da je reforma javne uprave veoma važna za evropske integracije i istakao da je Francuska spremna da podrži Srbiju i pruži joj potrebnu pomoć na tom putu. Takođe, pohvalio je Srbiju za sprovođenje hrabrih poteza u toj oblasti.

Ružić i Disopt istakli su na zajedničkoj konferenciji za novinare na Kalemegdanu i da je za saradnju dve zemlje veoma važno skoro otvaranje regionalne kancelarije francuske agencije za razvoj u Beogradu.

Ministar Ružić je istakao da je počastvovan dolaskom Disopta i zahvalio mu na najavljenoj pomoći u tome da Srbija da postane posmatrač u Evropskoj mreži javne uprave, kako bi imala priliku da više sarađuje sa zemljama EU u ovoj oblasti.

„Veoma je važno to što je prva poseta nakon posete predsednika Francuske Emanuela Makrona,  neko ko se bavi reformom javne uprave“, istakao je ministar Ružić.

To pokazuje, kako je dodao, koliko je reforma javne uprave značajna za dalji napredak Srbije u evrointegracijama.

Ružić i Disopt u šetnji Kalemegdanom

On je zahvalio Francuskoj na podršci u reformi javne uprave i  istakao dobru saradnju upravo na temu stručnog usavršavanja i upravljanja ljudskim resursima, a osnov toga je, kako je rekao, potpisan sporazum između dva ministarstva tokom posete predsednika Makrona.

“Želimo moderne, profesionalne i ljubazne službenike fokusirane pre svega na građane“, naveo je Ružić i dodao da je cilj da se postigne isti nivo rada javnih službenika na svim nivoima vlasti.

Dodao je da će u tome veliku ulogu imati i Nacionalna akademija za javnu upravu koja radi na obučavanju svih službenika, ali da veliku ulogu imaju i građani koji treba još više da budu informisani o njihovim pravima, kako bi taj cilj bio zajedniči dostignut.

On je prihvatio Disoptov poziv da prisustvuje „Nedelji inovacija“ koja će biti održana u Parizu, u novembru.