RUŽIĆ: MATIČARI URADILI KLJUČNI POSAO ZA BRŽE I EFIKASNIJE USLUGE

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je povodom Dana matičara da su matičari uradili ključni posao kako bi građani dobili brže i  efikasnije usluge i najavio da će ih ministarstvo podržati kroz stručno usavršavanje i obuke.

Ružić je zahvalio matičarima na uloženom trudu i energiji da se sve matične knjige prepišu u elektronski oblik.

“Registar matičnih knjiga sada nam omogućava da povezujemo baze i stvaramo servise, kako bismo kroz elektronsku razmenu podataka i elektronske usluge, pružili građanima maksimalnu efikasnost u ostvarivanju različitih prava““, rekao je Ružić.

On je podsetio da su elektronski povezane i matične knjige venčanih i matične knjige umrlih sa jedinstvenim biračkim spiskom, a sve u cilju dostizanja najvišeg stepena ažurnosti podataka u toj evidenciji, što će, kako je rekao ulakšati posao i matičarima.

Ministar Ružić je najavio je da će Ministarstvo uskoro uspostaviti aplikaciju preko koje će diplomatsko-konzularna predstavništva postavljati zahteve naših građana koji žive u inostranstvu koji žele da glasaju po mestu boravišta, a opštine će moći da istog trenutka vide taj zahtev i donesu rešenje kako bi se demokratska volja ispunila i van granica naše zemlje.

„Jedan od direktnih efekata prepisa matičnih knjiga u elektronski oblik bio je i olakšavanje upisa dece u prvi razred osnovnih škola – tačnije, činjenica da roditelji više ne nose izvode iz matičnih knjiga rođenih pri upisu. Idemo korak dalje od ovoga i sledeći upisi učenika u srednje škole širom Srbije, kao i upisi brucoša na 32 fakulteta Beogradskog univerziteta biće rasterećeni prilaganjem izvoda iz matičnih knjiga“, najavio je ministar.

Istakao je da se sa Ministarstvom pravde radi na tome da  da matičari dobijaju izveštaje o razvodu brakova elektronskim putem  i dodao da očekuje da će to biti završeno u junu.

„S obzirom da Vam je poznato da smo započeli sa Ministarstvom unutrašnjih poslova uspostavljanje Knjige državljana u elektronskom obliku, a vi konkretno sa našim Ministarstvom radite na upisu činjenice državljanstva u Matičnu knjigu rođenih, koristim priliku da vam se zahvalim s obzirom da je najveći deo opština taj posao završio, ali i da je ostalo još mali broj jedinica lokalne samouprave koji to nisu uspeli, te podsećam one koji se prepoznaju da taj posao završe u što kraćem roku“, rekao je Ružić.

Podsetio je i da je usvojen Zakonu o Centralnom registru stanovništva, koji će objediniti 13 evidencija koje sada vode različite institucije.  „Biće to  prvi put da država ima sve evidencije o građanima na jednom mestu. Početak primene ovog zakona predviđen je za 1. septembar 2020. godine“, naveo je ministar. Dodao je da će taj registar predstavljati još jedan korak bliže modernoj i efikasnoj upravi.

„Koliko god je digitalizacija neophodna u današnjem okruženju, toliko je naš najveći kapital čovek, odnosno vi koji profesionalno i savesno obavljate svoj posao i stavljate se u službu građana i privrede“, rekao je Ružić.

Najavio je i da će do kraja ove godine biti donet posebni program stručnog usavršavanja matičara za 2020. godinu, koji će biti realizovan uz finansijsku podršku Evropske unije i Saveta Evrope u okviru projekta Jačanje kapaciteta lokalne samouprave – Faza 2.

„Verujem da će posebno stručno usavršavanje matičara koje će organizovati ovo ministarstvo, uz opšte stručno usavršavanje koje vam je dostupno u programima obuke koje sprovodi Nacionalna akademija za javnu upravu, omogućiti da steknete neka nova znanja, unapredite svoje sposobnosti i razvijete neke potpuno nove veštine u skladu sa savremenim trendovima u upravljanju ljudskim resursima“, naglasio je Ružić.

Pozvao je matičare da se u narednim mesecima aktivno uključe u ovaj proces kroz modul za stručno usavršavanje matičara koji je razvijen u okviru Registra matičnih knjiga i svojim predlozima i iskazanim potrebama pomognu da obuke koje će biti realizovane u sledećoj godini mogu da odgovore njihovim očekivanjima.

„Ministarstvo nastavlja reformske aktivnosti, a svakako je tu za svaki vid podrške jedinicama lokalnih samouprava, kako bismo zajedničkim resursima stvorili upravu po meri svih nas“, zaključio je ministar Ružić.

Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Marina Dražić podsetila je da je izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama omogućeno pripadnicima nacionalnih manjina da podatak o nacionalnoj pripadnosti upišu u matičnu knjigu rođenih.

Ona je dodala i da je omogućeno da osobe koje promene pol to evidentiraju u matičnoj knjizi rođenih.

Podsetila je da je projekat ““Bebo, dobrodošla na svet““, koji omogućava elektronsko prijavljivanje i upisivanje novorođenčeta, olakšao posao roditeljima i dodala da je na taj način upisano 138.974 beba u matične knjige rođenih.

Načelnica Uprave za upravne poslove MUP-a Valentina Vulić rekla je da je do danas u jedinstveni registar državljana Srbije upisano oko 8.900.000 građana i da je ostao mali broj neregistrovanih i apelovala da se taj posao privede kraju.

“Sada naši državljani odlaskom na bilo koji šalter u Srbiji mogu u bilo kojoj matičnoj službi da pribave uverenje o državljanstvu nezavisno od toga gde su upisani po rođenju““, istakla je Vulić.

Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović rekao je da su matičari uradili ““divovski posao““ uspostavljanjem elektronskog registra matičnih knjiga.

On je dodao je preko sistema e-ZUP ostvareno skoro dva miliona usluga, što znači da građani isto toliko puta nisu morali da idu od šaltera do šaltera.

Dodao je i da elektronski do sada upisano 30.000 učenika u prvi razred osnovne škole, te da se očekuje da će do kraja upisnog roka taj broj biti udvostručen.

Na skupu povodom Dana matičara govorile su i rukovodilac Sektora za lična stanja građana, vođenje matičnih knjiga i izborna prava u Gradskoj upravi Beograda, načelnik Odeljenja za opštu upravu u Gradskoj upravi Zrenjanina Sofija Anđelković i zamenik načelnika opštinske uprave u Surdulici Jasmina Marković.