Ružić: Pripremamo akcioni plan za zapošljavanje mladih inspektora

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić najavio je da će uskoro biti pripremljen Akcioni Plan za zapošljavanje mladih inspektora u naredne tri godine, kao i plan opremanja inspekcija, koji treba da donese strateško i kontinuirano rešenje kada je pitanju nabavka automobila i računara  za inspekcije.

On je u Srpsko-korejskom informatičko-pristupnom centru, gde se  održavju obuke za korišćenje softverskog rešenja eInspektor, rekao da Srbija nema dovoljno inspektora, jer su inspekcijske službe bile i najviše pogođene ranijim racionalizacijama broja zaposlenih u javnoj upravi.

Istakao je da je prosečna starost inspektora 54 godine, kao i da su pogledu opremljenosti inspekcije devastirane.

Ružić je naveo da su vozila koja danas koriste inspektori u proseku stara 25 godina, a kako je dodao, nedostaje im i računarska oprema.

„U vladi smo svesni svakog od ovih problema. Takođe smo svesni i nezadovoljavajućeg materijalnog položaja inspektora, zato je i ove godine obezbeđena korekcija korektivnog koeficijenta za inspektore na lokalu koja omogućava povećanje plata za do 20 odsto“, rekao je ministar Ružić.

Dodao je da je cilj da se takvo povećanje obezbedi i za inspektore na republičkom nivou, što će se desiti nakon što Vlada i Skupština Srbije usvoje izmene i dopune zakona o platama državnih službenika.

On je istakao značaj platforme E-inspektor, koja predstavlja digitalizaciju rada inspektora na delu, i u koju su za sada umrežene četiri inspekcije – tržišna, inspekcija rada, sanitarna i upravna.

U Srbiji ima 42 inspekcije u 14 ministarstava koje kontrolišu primenu propisa u raznim oblastima – bezbednost objekata, infrastrukture, hrane, okruženja, proizvoda, saobraćaja, kao i one koje kontrolišu rad državnih organa, javnih službi, privrednih subjekata. Ukupan broj republičkih i lokalnih inspektora je oko 6500.