OBAVEŠTENJE MINISTARSTVA

Povodom spekulacija u javnosti da odredbe Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru dovode do prinudnog penzionisanja po ispunjavanju uslova za starosnu penziju i narušavanja, naročito procese nastave, želimo da obavestimo javnost da Zakon ima dva cilja:

1) da se spreči da se tehnološkim viškom proglase zaposleni koji ispunjavaju uslov za penziju i tako im se isplate otpremnine

2) da spreči/smanji otpuštanje radnika u slučajevima kada je moguće racionalizaciju realizovati penzionisanjem i preraspodelom zaposlenih.

Penzionisanje u slučajevima kada se organizacija posla ne menja, pa to upražnjeno mesto mora stoga biti popunjeno novozaposlenima, ne ispunjava ciljeve Zakona.

Zakon (član 20), jasno definiše prestanak radnog odnosa zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju i daje mogućnost sporazumevanja između poslodavca i zaposlenog o nastavku radnog odnosa i dužini njegovog trajanja u cilju obezbeđivanja stručnog i kontinuiranog obavljanja neophodnih funkcija organizacionog oblika.

Naglašavamo da su ove odredbe pisane u cilju očuvanja procesa rada, istovremeno pronalazeći mogućnosti za neophodne uštede, kao i odgovornog ponašanja u javnom sektoru. Racionalizacija je hitan i kratkoročan prioritet Vlade, kojom lociramo predimenzionirane funkcije i racionalizujemo broj poslova, što inače mora postati predmet stalnih nastojanja u javnom sektoru.Skip to content