PODRŠKA ŠVAJCARSKE VLADE I PROJEKTA RELOF2 ZA BOLJE UPRAVLJANJE LOKALNIM JAVNIM FINANSIJAMA I BOLJI NADZOR NAD LOKALNIM JAVNIM PREDUZEĆIMA U 48 OPŠTINA I GRADOVA

Švajcarska Vlada i Projekat Reforma lokalnih finansija u Srbiji II (RELOF2) podržaće u narednom periodu ukupno 48 lokalnih samouprava u uspostavljanju ili unapređenju finansijskog upravljanja i kontrole, interne revizije, uvođenju inovativnih modela u javnim finansijama i nadzora nad lokalnim javnim preduzećima. Od ovog broja njih 15 su prvi put deo ovog projekta.

Projekat će ovim opštinama tokom 2021. i 2022. godine obezbediti ekspertsku podršku u primeni propisa, uspostavljanju procedura i mehanizama i uvođenju novih alata ovim oblastima. Cilj je da se unapredi način planiranja, raspodele i kontrole trošenja budžetskih sredstava, kao i nadzor nad radom lokalnih javnih preduzeća. Na ovaj način se podržava stabilnost javnih finansija jedinica lokalne samouprave i osigurava bolje pružanje usluga građanima i veća transparentnost u radu lokalnih uprava.

Ove promene u radu lokalnih uprava su aktivnosti u okviru reforme lokalnih javnih finansija i zakonska su obaveza za sve korisnike javnih sredstava. One omogućavaju da se dosadašnji fokus širi sa, isključivog praćenja namenskog i zakonitog trošenja sredstava, na upravljanje bazirano i usmereno na ostvarivanje ciljeva i rezultata.

Pored osnovnog cilja, Projekat RELOF2 podstiče i promoviše međuopštinsku saradnju, kako bi lokalne samouprave sa više kapaciteta pružale podršku manjima. Lokalne samouprave koje će biti partneri RELOF2 su: Pančevo, Alibunar, Opovo, Kragujevac, Topola, Batočina, Lapovo, Aranđelovac, Vladičin Han, Bosilegrad, Surdulica, Nova Varoš, Prijepolje, Sjenica, Pirot, Bela Palanka, Babušnica, Dimitrovgrad, Aleksinac, Varvarin, Medveđa, Zrenjanin, Žitište, Sečanj, Tutin, Novi Pazar, Raška, Trstenik, Vrnjačka Banja, Sokobanja, Ražanj, Bečej, Žabalj, Ada, Čoka, Bač, Odžaci, Bački Petrovac, Bogatić, Ljubovija, Mali Zvornik, Osečina, Lajkovac, Sremska Mitrovica, Šid, Užice, Paraćin i Knjaževac.
Projekat podržava švajcarska Vlada preko Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO).

Više o projektu na www.lokalnefinansije.rs, kontakt press@lokalnefinansije.rsSkip to content