Bošnjak: Do 28.12. sve matične knjige da se prebace u elektronski oblik

Državni sekretar MDULS Ivan Bošnjak sastao se danas sa načelnicima gradske i opštinske uprave i ovlašćenim radnicima IKT u vezi sa obavezom da se matične knjige prepišu u elektronski oblik.

„Evidencija koju vodimo u matičnim knjigama jedna je od ključnih evidencija koju vodi Srbija“, rekao je Bošnjak i naglasio da će elektronizacija ovih podataka doneti i profesinalno i lično zadovoljstvo svih zaposlenih jer se time omogućava bolja država, pothranjenost podataka na najmoderniji način i dostupnost njima bilo gde u svetu. „Do 28. decembra dužni smo da finalizujemo ovaj proces i da paralelno sa tim vođenje matičnih knjiga centralizujemo“, naglasio je on.

Tim povodom načelnicima se obratila i pomoćnik ministra Natalija Pavlović Šiniković koja je dodala da Ministarstvo ovim i drugim aktivnostima čini sve da omogući bolji rad zaposlenima i bolji život građanima.

„Doneti su mnogi zakoni u tom pravcu, među kojima ističem Zakon o opštem upravnom postupku koji je u središte stavio korisnike usluga i pojačao komunikaciju državnih organa“, rekla je ona i dodala da će tome značajno doprineti i Zakon o matičnim knjigama.Skip to content