BOŠNJAK: GRADOVI I OKRUZI – MOGUĆA OKOSNICA RAZVOJA LOKALNIH SAMOUPRAVA

Grad u kojem je sedište upravnog okruga treba da bude okosnica tog okruga i predvodnik razvoja susednih, manjih opština, izjavio je na završetku Kopaonik biznis foruma državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak govoreći o najboljim mogućim pravcima decentralizacije.

Bošnjak je na panelu „Perspektiva lokalnog razvoja i uslova poslovanja“ rekao da Saveti okruga mogu da olakšaju komunikaciju predsednika opština sa državnim organima, ali da ne postoji motivacija gradonačelnika i predsednika opština da se sastaju sa načelnicima okruga, jer tamo nema dodatnih finansijskih sredstava podrške razvoju, pre svega, međuopštinske saradnje dve ili više susednih jedinica lokalne samouprave.

„Predsednik opštine je ‘gazda’ u svojoj opštini i nijedan načelnik okruga ga neće dovesti za sto, osim ako mu za to raspoređuje neki novac“, rekao je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, jedinice lokalne samouprave mogle bi da imaju obavezne i fakultativne nadležnosti i poslove, koji bi se poveravali opštinama u zavisnosti od kapaciteta koje bi morali da uspostave i dokažu njihovu funkcionalnost.

To bi se, zaključio je Bošnjak, pratilo odgovarajućim finansijskim sredstvima sa centralnog nivoa – odakle bi, zatim, jedinice lokalne samouprave bile okružno nadzirane.Skip to content