Brnabić: Od juna bića umreženo šest institucija

Od 1. juna počinje puna primena Zakona o opštem upravnom postupku, koji će omogućiti građanima da dokumenta dobijaju na „jedan klik“, najavila je danas ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, tokom sastanka sa više od 150 čelnika gradova i opština i načelnika lokalnih uprava u Srbiji koji je danas održan u „Sava centru“.

Od juna biće umreženo šest institucija – Ministarstvo državne uprave, MUP, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, PIO, Poreska uprava i Nacionalna služba za zapošljavanje, rekla je Brnabić na sastanku čija je opšta tema bila reforma u javnoj upravi. Ona je dodala da će za desetak dana početi obuka službenika za primenu tog softvera.

 

Ministarka je rekla da će tako građani moći da dobiju sve potrebne papire na jednom mestu.

“Procenjujemo da ćemo one dokumente koje građani najviše traže moći da im damo na jedan klik i da se se taj zakon primenjuje u potpunosti makar za te dokumente, a to je izvod iz matične knjige rođenih i venčanih, uverenje o prebivalištu, uverenje o državljanstvu, uverenje o izmirenim poreskim obavezama, potvrda o statusu nezposlenih lica, potvrda o statusu osiguranog lica i potvrda o ličnim prihodima”, navela je ona i dodala da je umrežavanjem šest institucija završen tehnički deo posla i tokom maja će biti test faza sistema.

Brnabić je podsetila da je do kraja 2016. bio rok za lokalne samouprave da prebace svoje matične knjige u elektronski oblik i pozvala one koje još nisu završile taj posao da požure, jer će onda njihovi građani biti diskriminisani.

Ona je navela da su lokalne samouprave prebacile svoje matične knjige posle 1946. godine u elektronski oblik 98 odsto, a zajedno sa matičnim knjigama pre 1946. godine 92,2 odsto. Branbić je naglasila da to nije loše, ali da nije ni naročito dobro pošto je već prošao rok.

 

“Velika reforma je pred nama, jedna od najvažnijih u mandatu ove vlade”, naglasila je ministarka.

Ona je pohvalila Svrljig, Šabac, Koceljevu, Žagubicu i druge, pošto su završile prebacivanje matičnih knjiga u elektronski oblik u zakonskom roku ili pre, a pritom se nalaze ispod maksimalnog broja zaposlenih. Brnabić je pohvalila i Blace, kao Bosilegrad koji je bio najgora opština po tom pitanju jer u novembru su bili na nula odsto, a sada je na preko 80 odsto.

Brnabić je rekla da slabo stoje Aleksandrovac sa 34 odsto ukupno prebačenih matičnih knjiga, Mionica 39 odsto, Ražanj 44, Sviljanac 48 odsto, Smederevska Palanka 49 odsto, Prokuplje 56 odsto i druge. Ona je dodala da te opštine ipak imaju uzlazni trend u tom poslu, ali da su problematične opštine Požega, Lucani, Irig i Titel kod kojih taj posao ide jako sporo i ministarka je zamolila te opštine da se ubrzaju.

Ministarka je najavila je da će Ministarstvo državne uprave otvoriti kol centar za građane da se žale ako ne dobiju tražene usluge od opština ili šest umreženih institucija i naglasila da država mora da bude servis građana.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić je rekao da nije svuda ista situacija kod opština kada je reč o ispunjvanju svih tih obaveza, ali da su trendovi dobri. On je kazao da je neophodno da se prođu odgovarajuće obuke i da SKGO nudi pomoć u tome.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović je rekla da je ta organizacija učestvovala i u reformi izdavanja građevinskih dozvola i da je uspešno uvedena elektronska dozvola. Jovanović je istakla da nijedna reforma ne može da zaživi ako u njoj ne učestvuju lokalne samouprave, kao i da one najmanje mogu da budu uspešne u reformama ako im se obezbedi podrška sa centralnog nivoa.Skip to content