Državni sekretar Gligorin obišao romsko naselje Vranovo kod Smedereva

Državni sekretar Ministarstva Stevan Gligorin posetio je danas Smederevo, gde je razgovarao sa gradonačelnikom Jovanom Bečem i članovima mobilnog tima za terensko prijavljivanje romskog stanovništva za imunizaciju protiv Kovid 19.

Državni sekretar Gligorin, gradonačelnik Beč, kao i članovi mobilnog tima razgovarali su o stepenu informisanosti romske populacije o virusu Kovid 19, zainteresovanosti za imunizaciju, toku prijavljivanja za vakcinaciju, ali i o položaju Roma i angažovanosti gradske administracije na rešavanju problema sa kojima se romska populacija suočava.

Gligorin je poručio da Ministarstvo nastoji da svi građani Srbije, posebno ugrožene grupe stanovništva, imaju isti pristup informacijama i jednaku dostupnost prijavljivanju za vakcinaciju protiv Kovid 19. Ministarstvo je apelovalo na sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji u kojima ima podstandardnih naselja u kojima žive Romi, da u saradnji sa romskim koordinatorima i medijatorima postave štandove u naseljima, informišu i zanteresovane prijave preko Portala e-Uprave za imunizaciju.

„Važno je da se sa ljudima na terenu razgovara, jer su zabrinuti i nemaju dovoljno informacija o vakcinama, ali ni o načinu prijavljivanja preko Portala e-Uprave. Iz toga je prizašao set preporuka lokalnim samoupravama koji podrazumeva uspostavljanje štandova u romskim naseljima gde se Romi mogu informisati, ali i prijaviti za vakcinaciju. Romski lekari i medicinski radnici podržali su ovu inicijativu, a njihovo aktivnije uključivanje pomoći će u prevazilaženju straha koji postoji i uliti dodatno poverenje u proces imunizacije“, poručio je Gligorin.

U razgovoru je konstatovano da je u romskoj populaciji u Smederevu prisutan strah od vakcinacije, kao i da grad intenzivno radi na podizanju nivoa informisanosti o značaju imunizacije u ovoj populaciji. Grad Smederevo pored otvaranja punktova za vakcinaciju, otvorio je i punktove na kojima se pruža podrška i pomoć pri prijavljivanju za imunizaciju pri mesnim kancelarijama. Ujedno realizuje se i poseban akcioni plan za poboljšanje položaja Roma, za šta je ove godine izdvojeno tri miliona dinara, pre svega za podršku i jačanje kapaciteta za njihovo zapošljavanje.

Nakon razgovora i upoznavanja sa dosadašnjim tokom iskazivanja zainteresovanosti i prijave Roma za vakcinaciju, kao i njihovog informisanja o zanačaju imunizacije protiv Kovid 19, državni sekretar Gligorin obišao je Vranovo, jedno od tri romska naselja u Smederevu, u kome živi preko 50 porodica, gde je razgovarao sa lokalnim stanovništvom o imunizaciji, ali i o drugim izazovima sa kojima se romska populacija u ovom gradu suočava.

Foto galerijaSkip to content