Državni sekretar na skupu o korporativnom integritetu

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović obratio se učesnicima nacionalne konferencije „Korporativni integritet kao pokretač uspeha“, u organizaciji kompanije„Energoprojekt“ i NALED-a.

Govoreći o etici i integritetu državnih službenika, Ožegović je naglasio da je izuzetno značajno institucionalno urediti ovu oblast u skladu sa dokumentima, koje su donele relevantne međunarodne institucije poput UN, OEBS i SE. On je podsetio da je odredbama Zakona o državnim službenicima uspostavljen i Kodeks ponašanja državnih službenika (Etički kodeks), koji ima za cilj bliže utvrđivanje standarda integriteta i pravila ponašanja državnih službenika.

 

„Strategija reforme javne uprave, doneta u februaru 2014. godine, kao bitan segment, podrazumeva profesionalizaciju i depolitizaciju državnih službenika i jačanje državno-službeničkog sistema“, naglasio je Ožegović i dodao da je uz borbu protiv korupcije važno razgovarati i o donošenju Zakona o sprečavanju sukoba interesa državnih službenika.

Državni sekretar je istakao neophodnost unapređivanja zakonske regulative, konkretno u slučaju Zakona o javnim nabavkama koji je ispoljio određene manjkavosti, kao i značaj jačanja nezavisnih institucija – Agencije za borbu protiv korupcije, Državne revizorske institucije i Zaštitnika građana. On je napomenuo da u jačanju integriteta nemerljiv značaj imaju i predstavnici civilnog društva, kao i mediji.

U borbi protiv sive ekonomije, Ožegović je kao ključan podvukao proces izrade Zakona o inspekcijskom nadzoru koji je prošao javnu raspravu i dobio pozitivno mišljenje Evropske komisije i kao takav bi trebalo uskoro da bude usvojen.Skip to content