Državni sekretar Stevan Gligorin u obilasku vakcinalnih punktova u opštini Aleksinac

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Stevan Gligorin, u nastavku obilaska romskih naselja u Srbiji, posetio je danas Aleksinac, gde je obišao dva punkta za vakcinaciju i razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave.

Gligorin je obišao vakcinalni punkt u Centru za kulturu i umetnost, kao i punkt u prostorijama mesne zajednice u naselju Žitkovac, gde je razgovarao sa predstavnicima romske zajedinice o prednostima vakcinisanja protov virusa Kovid 19 i odzivu romske populacije za imunizaciju. Na ovim vakcinalnim punktovima na kojima se imunizuje stanovništvo sa i bez poziva, danas je planirana vakcinacija oko 200 građana.

Gligorin je istakao tokom obilaska oba vakcinalna punkta da je odziv Roma za imunizaciju u Aleksincu dobar, kao i da je potrebno nastaviti sa informisanjem građana o samom virusu Kovid 19, kao i o važnosti imunizacije. On je pohvalio opštinu Aleksinac koja ulaže napore kako bi se povećao broj vakcinisanih građana, posebno građana romske zajednice.

Sa predstavncima opštine Aleksinac, sekretarom Crvenog krsta, direktorom Doma zdravlja i direktorkom Centra za socijalni rad Gligorin je razgovarao o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u opštini, organizaciji imunizacije i procentu vakcinisanih građana.

Do danas na teritoriji ove opštine ukupno je vakcinisano preko 23 odsto građana, epidemiološka situacija se polako stabilizuje, a zainteresovanost za vakcinacijom je dobra, s obzirom da je organizovan obilazak oko 40 lokacija na kojima se sprovodi vakcinacija na terenu bez zakazivanja termina. Na sastanku je konstatovano da je uspostavljena dobra saradnja lokalne samouprave, Crvenog krsta, ali i tima za inkluziju Roma kako bi se omogućila imunizacija i ove kategorije stanovništva. Na teritoriji opštine Aleksinac živi preko 2.350 Roma u sedam naselja, od kojih su tri podstandardna.

Foto galerijaSkip to content