eFaktura jedan od najznačajnijih inovativnih alata u radu organa javne uprave

„Očekujem da će eFaktura biti samo jedna u nizu usluga kojima ćemo građanima olakšati život, jer je Srbija nezaustavljivo krenula napred u bolje sutra i napredak na svim poljima nas tek očekuje. Implementacija sistema eFaktura je jedan od najznačajnijih inovativnih alata kojim se olakšava i ubrzava rad organa javne uprave“, poručila je danas državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić na skupu „Primena sistema elektronskih faktura“, koju su danas za predstavnike lokalnih samouprava organizovali Ministarstvo finansija i NALED.

Ona je dodala da javni sektor u Srbiji treba da bude spreman za prelazak na ovaj moderan način rada i da u skladu sa sloganom UPRAVA PO MERI SVIH NAS i na ovom polju pokaže da je pravi servis i svoje privrede i svojih građana. Mačužić Puzić je pozvala sve gradove i opštine u Srbiji da se pripreme za ovu sistemsku promenu, kako bi sledeće godine mogli i građanima i privredi, ali i državi da uštede i vreme i novac.

„Cilj Strategije reforme javne uprave je da smanjimo do 2030. godine administrativno opterećenje građanima i privredi za najmanje četvrtinu i iskreno se nadam da će eFakture tome značajno doprineti. Time možemo da računamo i na smanjenje obima sive ekonomije i efikasniji nadzor nad novčanim transakcijama i naplatom poreza“, istakla je Mačužić Puzić.

Ona je navela da je Republika Srbija uložila mnogo napora da modernizuje rad javne uprave i ostvarila zavidne rezultate u domenu digitalne dimenzije reforme zahvaljujući, pre svega, uspostavljanju velikog broja elektronskih registara, pojednostavljenim i digitalizovanim administrativnim postupcima i objedinjenim procedurama, a posebno zahvaljujući efikasnoj razmeni podataka između službenika.

„Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave prepoznalo je značaj i uticaj koji inovativne tehnologije imaju na kvalitet pružanja javnih usluga, te svakodnevno stremi da olakša život građanima i modernizuje rad javnih službenika. Programom razvoja eUprave u Republici Srbiji za period 2020-2022. utrli smo put izgradnji najsavremenije digitalne administracije“, zaključila je Mačužić Puzić.Skip to content