Etički kodeks da pomogne u kvalitetnom obavljanju poslova lokalnih funkcionera

Pomoćnik ministra zadužen za Sektor za sistem lokalne samouprave Saša Mogić učestvovao je danas na međunarodnoj e-konferenciji pod nazivom „Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave u Evropi i Srbiji“.

Govoreći o Etičkom kodeksu u svetlu jačanja demokratkih vrednosti i sprovođenju principa dobre uprave, Mogić je istakao da je cilj Kodeksa da lokalnim funkcionerima pomogne da na najkvalitetniji način obavljaju dužnost narodnih predstavnika u lokalnoj samoupravi.

On je naveo da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozdravlja usvajanje Kodeksa na 47. Skupštini SKGO i pozvao sve gradove i opštine da ga usvoje.

Etika u obavljanju poslova lokalne samouprave je izuzetno važna, jer bez etike i integriteta nema ni vladavine prava, niti punog sprovođenja reforme sistema lokalne samouprave, zbog čega Ministarstvo ovoj temi pridaje veliki značaj, sprovodeći brojne aktivnosti kako bi se unapredio etički standard službenika i funkcionera, zaključio je Mogić.

Ovu e-Konferenciju, na kojoj su učestvovali predstavnici lokalnih samouprava u Srbiji, SKGO, OEBS i Saveta Evrope, razmenjujući evropska i domaća iskustva i standarde ponašanja i postupanja nosilaca javnih funkcija na lokalnom nivou, organizovala je SKGO, uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

 Skip to content