Ivan Bošnjak na RTS o nacionalnim saveta nacionalnih manjina

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, gostovao je u Jutarnjem programu RTS i na temu izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina izjavio da je Ministarstvo zadovoljno kako je protekao izborni proces, kao i da se nada da će u istom demokratskom duhu proteći i konstituisanje preostalih nacionalnih saveta.

“Do juče je 12 nacionalnih manjina formiralo svoje savete a očekujemo da preostalih 8 to učini u narednih nekoliko dana, odnosno do 24.11. Mi smo se ovog puta opredelili da se manjinama izađe u susret i omogući da održe svoje konstitutivne sednice u prostoru koji oni žele, uz punu autonomiju u radu nacionalnih saveta nacionalnih manjina.“, naglasio je Bošnjak.

 

Na temu izlaznosti na izbore, državni sekretar je istakao da je Ministarstvo učinilo sve što je u njegovoj nadležnosti da se istakne značaj ovih izbora i da se manjine na odgovarajući način animiraju i uzmu učešće na izborima. On je dodao da su i nacionalni saveti imali zadatak da svoje pripadnike pozovu da se što aktivnije uključe u izborni proces. Ipak, dodao je on, potrebno je uložiti još napora da bi učešće pripadnika nacionalnih manjina na nekim sledećim izborima bili još intenzivnije, ali je za to potrebno mnogo veće angažovanje medija.

Bošnjak je podvukao da se u narednom periodu mogu očekivati sastanci Ministarstva i novoizabranih predsednika nacionalnih saveta, kako bi se razgovaralo o unapređenju zakonskog rešenja, ali i o drugim aktivnostima koje će imati za cilj integraciju manjina u srpsko društvo i unapređenje rada nacionalnih saveta. U tom smislu, neophodno je razgovarati o nadzoru nad korišćenjem finansijskih sredstava nacionalnih saveta i depolitizaciji istih.Skip to content