Južnobački upravni okrug odličan primer spone između jedinica lokalne samouprave i države

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović boravio je danas u Novom Sadu gde je održao sastanak sa gradonačelnikom Milanom Đurićem i načelnikom Južnobačkog upravnog okruga Milanom Novakovićem. Na sastanku je bilo reči o dobrim primerima prakse funkcionisanja Novog Sada i projektima koji su u fazi realizacije, o funkcionisanju inspekcijskih službi, kao i o uvođenju najnovnijeg državnog softverskog rešenja ePisarnica. 

Tom prilikom ministar je gradskoj upravi uručio laptop računare kao vid podrške razvoju i funkcionisanju elektronske uprave u Novom Sadu. 

Martinović je istakao da je uspostavljanje ePisarnice veliko dostignuće i odličan projekat koji država sprovodi, te da su od 1. septembra njome umreženi svi organi javne uprave, što znači da će poslovi administracije, ali i inspekcijskih službi, biti transparentniji. Dodao je da je uvođenje ovog softvera veliki korak napred u digitalizaciji naše sveukupne državne uprave i podsetio da trenutno imamo više od dva miliona takozvanih eGrađana.  

Govoreći o problemu nedovoljnog broj inspektora i njihovih zarada, ministar je izrazio uverenje da će oni biti prevaziđeni izradom Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, na kojem MDULS i druga ministarstva intenzivno rade. 

Martinović je naglasio da je Novi Sad, pored Beograda, primer celokupnog prosperiteta koji je Srbija zabeležila u proteklih 10 godina, pre svega, zahvaljujući mudroj politici koju sprovodi predsednik Republike Aleksandar Vučić. 

Tokom boravka u Novom Sadu, ministar je obišao i zgradu Južnobačkog upravnog okruga gde je razgovarao sa predstavnicima okruga, te je kao vid podrške bržem i kvalitetnijem radu donirao laptop računare. 

„Južnobački upravni okrug je zaista jedan od najefikasnijih okruga, sa vrlo agilnim načelnikom, koji je posvećen svim aktuelnim temama od značaja za građane gradova i opština na teritoriji celog okruga. Imajući u vidu način na koji funkcioniše, mogu da kažem da Južnobački upravni okrug predstavlja najbolji primer okruga kao dobre spone između jedinica lokalne samouprave i države“, zaključio je Martinović. 

Foto galerija – izvor MDULSSkip to content