Karanfil devojče i najtoplija banjska voda u Evropi nadomak Besne kobile

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlja promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle), u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija…).

Ove sedmice u „Srpskoj slagalici“ biće predstavljena Opština Vranjska Banja. Smeštena na obroncima Besne Kobile jedna je od najstarijih banja u Srbiji, a njena lekovita mineralna voda, bogata sumporom i blagoalkalna, najtoplija je u Evropi – dostiže temperaturu od 96 stepeni Celzijusa i čak 111 stepeni na mestima gde izbija.

 

Ta opština zbog svog geostrateškog položaja i velikog prirodnog potencijala predstavlja oazu za potencijalne investitore koji žele da grade hotele, vile i pansione, staklenike za proizvodnju ranog povrća i cveća. Ulaganje u te resurse znači i razvoj zdravstvenog, sportskog i rekreativnog turizma, otvaranje novih radnih mesta, ali i mogućnost za dobru  zaradu, jer je turizam veoma profitabilna grana privrede.

Da niko neće ostati gladan garantuju sladokusci tog kraja koji ponosno preporucuju pile „na taranu“, a od juna do avgusta stanovnici Banje i njeni gosti uživaju u Banjskom kulturnom letu i biraju mis manifestacije „Karanfil devojče“. Pobednica je devojka koja skupi najveći broj karanfila. Ljubitelji likovne umetnosti imaju mogućnost i privilegiju da razgovaraju sa Draganom Sotirovićem, rođenim Vranjancem, koji je i kolumnista Novina vranjskih, u kojima se bavi temama i aktuelnim događajima pod nazivom – Sotiranje. Slika uglavnom ulja na platnu jakim, jarkim bojama, radi po uzoru na engleskog slikara Ternera i beleži brojne samostalne i grupne izložbe.

Gradska opština smeštena je u Vili nemačkog industrijalca Mozera, koju je on sagradio 1887. godine, a šta se kroz istoriju dešavalo sa zgradom, pa i statusom same opštine, pročitajte na sajtu www.serbianpuzzle.rs.Skip to content