Mačužić Puzić: Razvojem pametnih gradova unapredićemo kvalitet života građana

„Projekat razvoja pametnih gradova zasnovanih na infrastrukturi oblaka, koji se implementira u Petrovcu na Mlavi, Bečeju i Šidu, ima za cilj da gradske i opštinske uprave, upotrebom modernih tehnologija, unaprede sopstveni rad i obezbede održiv život svojim građanima. Nadamo se da će građani ove tri opštine u bliskoj budućnosti moći da brzo prijave komunalne probleme na koje naiđu, dobiju informacije o kvalitetu vazduha i vode, informišu se o saobraćajnim gužvama i slobodnim parking mestima, a da će i same lokalne administracije bolje upravljati infrastrukturom i resursima“, poručila je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić na seminaru povodom predstavljanja dosadašnjeg progresa implementacije ovog projekta.

Napomenuvši da je Republika Koreja, kao jedan od svetskih lidera u oblasti digitalizacije, značajan partner Srbije na ovom polju, Mačužić Puzić izrazila je uverenje da će dalja saradnja dveju zemalja doprineti da projekat razvoja pametnih gradova bude implementiran u što većem broju jedinica lokalne samouprave širom zemlje.

„Vlada Republike Srbije uložila je velike napore u modernizaciju javne uprave, a Ministarstvo kontinuirano podržava i podstiče gradske i opštinske uprave da, unapređenjem elektronskih servisa, svojim građanima i privredi pružaju bolje, kvalitetnije i brže usluge, pri čemu im štede značajno vreme i novac“, istakla je državni sekretar.

Ona je dodala da lokalne samouprave treba da ulažu u pametan razvoj, udružuju se, sarađuju i razmenjuju iskustva u kreiranju servisa i usluga, sa ciljem unapređenja kvaliteta života svojih građana.

Na događaju se obratio i novoimenovani ambasador Republike Koreje u Srbiji Li Đeung, koji je pohvalio ministarku Mariju Obradović zbog napora koje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ulaže u unapređenje elektronskih servisa i izrazio zahvalnost na dosadašnjoj saradnji u oblasti digitalizacije i modernizacije javne uprave.

Zjednički projekat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Korejskog instituta za razvoj (KDI) i južnokorejske multinacionalne kompanije „Samsung“ pod nazivom „Razvoj pametnih gradova zasnovanih na infrastrukturi oblaka“ počeo je sa implementacijom krajem 2021. godine u opštinama Petrovac na Mlavi, Bečej i Šid. U narednom periodu biće urađena Analiza o načinu na koji će se obezbediti infrastruktura za uspostavljanje pametnih gradova i njihovo umrežavanje, kao i preporuke servisa koji će se nuditi, a predstavnici kompanije „Samsung“ predložiće hardversko-softversko rešenje za funkcionisanje „cloud based smart cities“ u pomenutim opštinama.Skip to content