Mačužić Puzić: Važno je da podržimo, osnažimo i olakšamo primenu principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou

Državna sekretarka u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić obratila se danas, u ime ministra dr Aleksandra Martinovića, na svečanoj ceremoniji koju je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovala povodom potpisivanja ugovora o saradnji sa 12 lokalnih samouprava u okviru projekta „Unapređenje primene principa dobrog upravljanja u lokalnim samoupravama“.

Čestitavši odabranim opštinama u kojima će biti realizovani specijalizovani paketi podrške za unapređenje primene principa dobrog upravljanja, Mačužić Puzić je istakla da MDULS prepoznaje značaj ovog projekta, jer se primenom ovih principa istovremeno unapređuje i kvalitet života stanovnika.

„Naša uloga jeste da podržimo, osnažimo i olakšamo primenu principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou, a kako su gradovi i opštine najbliže mesto za ostvarivanje prava i interesa građana, važno je da osiguramo da usluge koje lokalna samouprava pruža budu efikasne i delotvorne, a sami procesi donošenja odluka transparentni, odgovorni i, što je najbitnije, da uključuju građane“, naglasila je državna sekretarka.

Ona je podsetila na to da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Vlada Republike Srbije već dugi niz godina dodeljuju sredstva iz Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave, a pored toga finansijski nagrađuju gradove i opštine koji su se istakli kao najbolji primeri u oblastima dobre uprave. Kako je navela, pobednici u svakoj od četiri oblasti dobre uprave dobiće i IKT opremu, koju obezbeđuje SKGO iz sredstava programa „Partnerstvo za dobru upravu“, a koji podržava Vlada Švajcarske.

„Očekujem da ćemo na ovaj način podstaći lokalne samouprave da budu još istaknutije u izvršavanju zadataka i pružanju kvalitetnih, jednostavnih i brzih usluga krajnjim korisnicima, jer je dobro upravljanje ključno za unapređenje kvaliteta života građana. Današnje potpisivanje ugovora o saradnji predstavlja jednu od ključnih faza u ostvarivanju naše zajedničke vizije – a to je moderna, profesionalna, efikasna i odgovorna lokalna samouprava, odnosno uprava po meri svih nas“, poručila je Mačužić Puzić.

Na današnjem događaju, koji je SKGO organizovala uz podršku Vlade Švajcarske kroz program „PRO-Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“, obratili su se i regionalna savetnica za upravljanje u Ambasadi Švajcarske Melina Papageorgiu, službenica za dobro upravljanje na programu „PRO-Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ Maida Jusufović i generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk.

U nastavku svečanosti predstavljeni su paketi podrške za primenu principa dobrog upravljanja u lokalnim samoupravama, dok su ugovore o saradnji potpisale opštine Mionica, Kuršumlija, Vrnjačka Banja, Bogatić, Veliko Gradište, Kosjerić, Vrbas, Ćuprija, Temerin, Arilje, Boljevac, kao i GO Pantelej-Niš.

 

Foto galerija – izvor MDULS i SKGOSkip to content