Martinović i direktorka ReSPA-e: Iskustva Srbije u reformisanju javne uprave korisna i za zemlje regiona

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović i direktorka Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) Maja Handjiska Trendafilova razgovarali su danas o rezultatima dosadašnje i mogućim oblicima buduće saradnje MDULS-a i ReSPA-e.

Sagovornici su se složili da postoji prostor za unapređenje i produbljivanje međusobnih odnosa, što treba da doprinese daljoj modernizaciji i profesionalizaciji javne uprave u celom regionu.

Martinović je istakao da Srbija nastoji da ojača svoju poziciju i bude vidljivija u ovoj međunarodnoj organizaciji, posebno u smislu dodatnog kadrovskog kapaciteta.

„Naša država je postigla ozbiljne rezultate i ostvarila značajan napredak u reformisanju državne uprave i lokalne samouprave, posebno na normativnom planu. Doneli smo veliki broj zakona i podzakonskih akata i verujem da bi naša iskustva mogla biti korisna zemljama u regionu“, naglasio je ministar i dodao da je Srbija otvorena i za tuđe ideje i konkretne predloge koji će pomoći unapređenju reformskog procesa.

Osvrnuvši se na inicijativu „Otvoreni Balkan“, čiji je inicijator predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, kao primer uspešne regionalne saradnje, Martinović je objasnio da zemlje Zapadnog Balkana imaju slična iskustva i probleme, a da su dijalog i razmena mišljenja jedini način za njihovo rešavanje.

Direktorka ReSPA-e čestitala je Martinoviću postavljenje na funkciju ministra državne uprave i lokalne samouprave i izrazila zahvalnost na tome što MDULS, kao glavni institucionalni partner ove organizacije, prepoznaje njene mehanizme i instrumente za stvaranje odgovornih i efikasnih sistema uprave u zemljama Zapadnog Balkana.

Na sastanku je bilo reči i o potencijalnoj saradnji regionalnih škola i akademija za obuku državnih službenika, a Handjiska Trendafilova podvukla je da je Nacionalna akademija za javnu upravu postala brend u regionu, čime je Srbija u oblasti stručnog usavršavanja zaposlenih u javnoj upravi postavila standarde drugim državama članicama ReSPA-e.

 

Foto galerija:Skip to content