Martinović i Flesenkemper o projektima za unapređenje rada lokalnih samouprava

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović sastao se danas sa šefom misije Saveta Evrope u Beogradu Tobiasom Flesenkemperom, sa kojim je razgovarao o nastavku saradnje Ministarstva i Saveta Evrope i zajedničkim projektima za unapređenje rada lokalnih samouprava.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo rezultatima druge faze programa „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi“ i razmotrili potencijalne buduće aktivnosti u ovoj oblasti, kojim bi bili obuhvaćeni svi gradovi i opštine u Srbiji.

Istakavši da je lokalna samouprava najbliža građanima i prvo mesto za ostvarivanje mnogih njihovih prava i obaveza, Martinović je naveo da bi nastavak saradnje po ovom pitanju doprineo daljem razvoju ljudskih resursa na lokalnom nivou i, posledično, kvalitetnom zadovoljavanju svakodnevnih potreba građana.

Ministar je dodao da je edukacija državnih službenika i zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, koju sprovodi Nacionalna akademija za javnu upravu, posebno važna zbog sinhronizovanog delovanja svih nivoa uprave i uspostavljanja standarda usluga za sve oblike komunikacije građana sa upravom.

Martinović je Flesenkempera upoznao i sa uspehom koji je Republika Srbija ostvarila u oblasti digitalizacije, naglasivši da je razvojem elektronske uprave građanima do danas ušteđeno okvirno 350 miliona sati čekanja.

S obzirom na to da će naredne godine biti obeleženo 20 godina od prijema Srbije u Savet Evrope, na sastanku je bilo reči i o aktivnostima koje bi ovim povodom mogle biti organizovane.

 

Foto galerija – izvor MDULS

 Skip to content