Мартиновић: Јавној управи потребни образовани млади професионалци

Сајам студентске стручне праксе у јавној управи 2022/2023, на ком 56 органа јавне управе нуди стручну праксу за готово 800 студената пет државних универзитета у Србији, отворен је данас на посебно дизајнираној дигиталној платформи, у виртуелном простору Народне скупштине Републике Србије.

Сајам је свечано отворио министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић, изразивши наду да ће бити једнако успешан као прошлогодишњи, који је изазвао велико интересовање академске заједнице, пре свега, студената којима је и намењен, али и органа јавне управе.

„Јавној управи су потребни образовани млади професионалци, који са собом носе нове идеје, енергију, ентузијазам и креативност и који, у синергији са свима нама који смо посвећени раду у управи, могу да допринесу још већим и бржим реформским процесима и резултатима видљивим у различитим сегментима нашег друштва и државе уопште“, поручио је Мартиновић.

Он је додао да је прошлогодишњи Сајам препознат и од стране релевантних институција изван Србије као инклузивна и иновативна иницијатива у оснаживању и запошљавању младих, коју је могуће применити и у управама других земаља, у прилог чему говори специјална награда Регионалне школе за јавну управу РеСПА и ОЕЦД/СИГМА, која је Министарству уручена у септембру ове године.

„Напредујемо у овом процесу и верујемо да ће одговорна политика Владе према младим људима и напори Министарства државне управе и локалне самоуправе, али и других органа који са нама учествују у овом важном послу, дугорочно гледано, створити претпоставке за изградњу компетентне и стабилне кадровске структуре у јавној управи, што је наш императив ако знамо да су административни капацитети један од важних критеријума за оцену спремности наше државе да постане чланица Европске уније“, закључио је Мартиновић и позвао студенте да се укључе у овогодишњи Сајам и одаберу праксу у јавној управи.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Републици Србији Пламена Халачева истакла је да је потребно наставити са улагањем у квалитет и капацитете јавне управе, како би она била довољно агилна да се прилагођава и била по мери будућности. Према њеним речима, способност одражавања данашњих и предвиђања потреба сутрашњице морају да постану сталне одлике јавног сектора, а идеје и вештине младих, како је навела, могу бити позитивна снага за решавање бројних изазова који су пред нама.

„Овога пута око 800 вас ће имати прилику да спроведе стручну праксу у јавној управи и тако отвори нове каријерне могућности, не само у државној управи Србије, већ се надам и у јавној управи ЕУ, након приступања Србије“, навела је Халачева.

Након свечаног отварања Сајма, потписан је Програм сарадње у вези са пружањем подршке високошколским установама у образовном процесу за 2022/2023. годину са представницима пет државних универзитета у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Новом Пазару.

Други по реду Сајам студентске стручне праксе у јавној управи организује Министарство државне управе и локалне самоуправе, уз подршку ЕУ пројекта „Видљивост и комуницирање реформе јавне управе“. Сви заинтересовани за више информација о студентској стручној пракси у јавној управи и програму овогодишњег Сајма могу да посете Виртуелну заједницу Студентска стручна прака у јавној управи https://strucnapraksa.mduls.gov.rs/, на којој се налази и линк путем ког могу да учествују у Сајму и, кроз виртуелни простор Народне скупштине Републике Србије, присуствују презентацијама органа јавне управе који отварају врата студентима и нуде им стручну праксу.

 

Фото и видео галерија – извори Марко Рупена и Инфобиро

 

Видео – обраћање министра др Александра Мартиновића – извор Инфобиро

 

Видео – обраћање заменика шефа Делегације ЕУ у РС Пламене Халачеве – извор Инфобиро

 

Видео – изјава министра др Александра Мартиновића – извор Инфобиро

 

Видео покривалица – извор ИнфобироSkip to content