Martinović: Javnoj upravi potrebni obrazovani mladi profesionalci

Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi 2022/2023, na kom 56 organa javne uprave nudi stručnu praksu za gotovo 800 studenata pet državnih univerziteta u Srbiji, otvoren je danas na posebno dizajniranoj digitalnoj platformi, u virtuelnom prostoru Narodne skupštine Republike Srbije.

Sajam je svečano otvorio ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović, izrazivši nadu da će biti jednako uspešan kao prošlogodišnji, koji je izazvao veliko interesovanje akademske zajednice, pre svega, studenata kojima je i namenjen, ali i organa javne uprave.

„Javnoj upravi su potrebni obrazovani mladi profesionalci, koji sa sobom nose nove ideje, energiju, entuzijazam i kreativnost i koji, u sinergiji sa svima nama koji smo posvećeni radu u upravi, mogu da doprinesu još većim i bržim reformskim procesima i rezultatima vidljivim u različitim segmentima našeg društva i države uopšte“, poručio je Martinović.

On je dodao da je prošlogodišnji Sajam prepoznat i od strane relevantnih institucija izvan Srbije kao inkluzivna i inovativna inicijativa u osnaživanju i zapošljavanju mladih, koju je moguće primeniti i u upravama drugih zemalja, u prilog čemu govori specijalna nagrada Regionalne škole za javnu upravu ReSPA i OECD/SIGMA, koja je Ministarstvu uručena u septembru ove godine.

„Napredujemo u ovom procesu i verujemo da će odgovorna politika Vlade prema mladim ljudima i napori Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, ali i drugih organa koji sa nama učestvuju u ovom važnom poslu, dugoročno gledano, stvoriti pretpostavke za izgradnju kompetentne i stabilne kadrovske strukture u javnoj upravi, što je naš imperativ ako znamo da su administrativni kapaciteti jedan od važnih kriterijuma za ocenu spremnosti naše države da postane članica Evropske unije“, zaključio je Martinović i pozvao studente da se uključe u ovogodišnji Sajam i odaberu praksu u javnoj upravi.

Zamenik šefa Delegacije EU u Republici Srbiji Plamena Halačeva istakla je da je potrebno nastaviti sa ulaganjem u kvalitet i kapacitete javne uprave, kako bi ona bila dovoljno agilna da se prilagođava i bila po meri budućnosti. Prema njenim rečima, sposobnost odražavanja današnjih i predviđanja potreba sutrašnjice moraju da postanu stalne odlike javnog sektora, a ideje i veštine mladih, kako je navela, mogu biti pozitivna snaga za rešavanje brojnih izazova koji su pred nama.

„Ovoga puta oko 800 vas će imati priliku da sprovede stručnu praksu u javnoj upravi i tako otvori nove karijerne mogućnosti, ne samo u državnoj upravi Srbije, već se nadam i u javnoj upravi EU, nakon pristupanja Srbije“, navela je Halačeva.

Nakon svečanog otvaranja Sajma, potpisan je Program saradnje u vezi sa pružanjem podrške visokoškolskim ustanovama u obrazovnom procesu za 2022/2023. godinu sa predstavnicima pet državnih univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Novom Pazaru.

Drugi po redu Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi organizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku EU projekta „Vidljivost i komuniciranje reforme javne uprave“. Svi zainteresovani za više informacija o studentskoj stručnoj praksi u javnoj upravi i programu ovogodišnjeg Sajma mogu da posete Virtuelnu zajednicu Studentska stručna praka u javnoj upravi https://strucnapraksa.mduls.gov.rs/, na kojoj se nalazi i link putem kog mogu da učestvuju u Sajmu i, kroz virtuelni prostor Narodne skupštine Republike Srbije, prisustvuju prezentacijama organa javne uprave koji otvaraju vrata studentima i nude im stručnu praksu.

 

Foto i video galerija – izvori Marko Rupena i Infobiro

 

Video – obraćanje ministra dr Aleksandra Martinovića – izvor Infobiro

 

Video – obraćanje zamenika šefa Delegacije EU u RS Plamene Halačeve – izvor Infobiro

 

Video – izjava ministra dr Aleksandra Martinovića – izvor Infobiro

 

Video pokrivalica – izvor InfobiroSkip to content