Martinović: Mionica je primer domaćinskog upravljanja opštinom, zrela da bude digitalizovana

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović posetio je danas opštinu Mionica, čiji će razvoj efikasnog sistema javne rasvete Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ove godine pomoći sredstvima iz fonda u okviru Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave.

Martinović je ovom prilikom obišao opštinski uslužni centar, kao i skupštinsku salu u kojoj su u toku radovi na uvođenju sistema e-parlament, a čiju je prvu fazu realizacije MDULS pomoglo sa 3,3 miliona dinara. Ministar je izjavio da će i druga faza biti završena tokom ove godine čime će sednice skupštine opštine biti pokrivene elektronskim sistemom.

„U prethodnom periodu obišao sam nekoliko opštinskih uslužnih centara i moram da naglasim da mi je ovaj u Mionici ostavio najbolji utisak. Sve izgleda impozantno, što pokazuje da, iako mala opština, pozicionirana u brdsko planinskim krajevima, Mionica je apsolutno zrela da bude digitalizovana. To i jeste cilj Vlade Srbije, da svaki zaseok naše države, do kraja 2025. godine, bude pokriven širokopojasnim internetom, što će građanima u velikoj meri olakšati život“, naglasio je Martinović.

Istakavši da je Mionica primer domaćinskog upravljanja opštinom, ministar je pohvalio predsednika opštine.

„Mionica je dobila značajna sredstva iz Budžeta Republike Srbije zahvaljujući trudu i radu njenog rukovodstva, a sa druge strane čitav ovaj kraj je toliko zadužio državu i srpski narod, naročito u Prvom svetskom ratu, da i te kako imamo obavezu da pomažemo ljudima ovde. Takođe i svim drugim građanima od Subotice do Vranja, od Loznice do Zaječara i Negotina, da im unapredimo život i omogućimo da zasnuju porodice u svojim rodnim krajevima, što i jeste politika predsednika Republike Aleksandra Vučića i Vlade Srbije“, zaključio je Martinović.

Martinović je istakao da je osnovna uloga MDULS da bude spona između lokalne samouprave, Vlade Srbije i upravnih okruga, kao i to da je on, kao resorni ministar, preuzeo obavezu da upozna i druge članove Vlade o aktuelnim problemima na lokalu, kako bi zajedno pronašli moguća rešenja.

Nakon sastanka sa predsednikom opštine Mionica Bobanom Jankovićem, načelnikom Kolubarskog upravnog okruga Milošem Milutinovićem i načelnik opštinske uprave Borislavom Budalićem, Martinović je obišao rodnu kuću vojvode Živojina Mišića u selu Strugaonik, kao i poljoprivredno gazdinstvo Zorana Joksimovića  u selu Rajković.

 

Foto galerija – izvor MDULS

 

 Skip to content