Martinović obišao poplavljena područja u Vrnjačkoj Banji

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović obišao je danas poplavljena područja u Vrnjačkoj Banji, kao jednoj od 56 lokalnih samouprava u kojima je Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici proglasila stanje elementarne nepogode.

Ukazavši na to da je formirana Radna grupa za koordinaciju aktivnosti na saniranju posledica od poplava i pripremi državnih programa pomoći i obnove nakon poplava, Martinović je istakao da će Vlada Republike Srbije, zajedno sa javnim preduzećem „Srbijavode“ i drugim nadležnim institucijama, nastojati da što pre sanira štetu u svih 56 lokalnih samouprava, te da nijedna opština i grad neće biti zaboravljeni i prepušteni sami sebi.

„Država je od 2014. godine uložila izuzetno velika sredstva da se celokupna teritorija Republike Srbije zaštiti od poplava, međutim, u junu ove godine pogodile su nas takozvane bujične poplave koje nisu zabeležene u novije vreme. Ovde u Vrnjačkoj Banji kiša je padala skoro neprekidno 20 dana, a bujični vodotoci su na pojedinim mestima naneli ogromnu štetu. Za Vladu Srbije sada je prioritet da se u najkraćem roku prikupe tačne i detaljne informacije, evidentira nastala šteta u svim lokalnim samoupravama i izradi plan sanacije štete prema listi prioriteta“, poručio je Martinović.

Naglasivši da će ministri u Vladi Srbije obići svaku opštinu i grad u kojima je proglašeno stanje elementarne nepogode, on je dodao da je dobra saradnja države i lokalnih samouprava od presudnog značaja kako bi se na najefikasniji način nadoknadila šteta i nastavio rad na izgradnji bedema i zaštiti od poplava.

Martinović se zahvalio predsedniku opštine Vrnjačka Banja Bobanu Đuroviću i celokupnom opštinskom rukovodstvu, kao i Štabu za vanredne situacije Raškog upravnog okruga, na tome što su od prvog dana na terenu sa građanima. Kako je naveo, opština je na vreme reagovala, voda nije ušla u stambene objekte, a država će pomoći da se najurgentniji problemi što pre reše, posebno imajući u vidu da je Vrnjačka Banja turističko mesto i da je važno da turistička sezona prođe sa što manje gubitaka.

 

Foto galerija – izvor MDULS i Vesna Đorđević/Vrnjačke novine

 Skip to content