Martinović: Uspostavljamo isti pravni režim za zapošljavanje lokalnih, pokrajinskih i državnih službenika

„Danas predstavljamo promene koje bi trebalo da obezbede jedinstveni pravni režim za celokupnu upravu i dodatni kvalitet zapošljavanja u javnoj upravi na pokrajinskom i lokalnom nivou. Namera Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave jeste da uspostavimo istovetan i ujednačen pravni režim za službenike i subjekte na svim nivoima vlasti, ali i da ojačamo upravljačku odgovornost, jer ćemo tako imati efikasnu i odgovornu upravu, koja je, ne samo formalno, već i suštinski, pravi servis građanima“, poručio je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović u Novom Sadu na javnoj raspravi „Predstavljanje i diskusija o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave”.

Ukazavši na to da se prošle godine započelo sa uvođenjem sistema kompetencija u rad pokrajinske i lokalne samouprave, Martinović je istakao da su do sada svi organi uskladili svoje unutrašnje akte sa definisanim „Okvirom kompetencija“ za rad administracije. Prema njegovim rečima, ove godine ide se korak dalje i započinje se sa pripremom za uvođenje zapošljavanja na bazi kompetencija, kako bi celokupno upravljanje ljudskim resursima bilo zasnovano na znanjima, veštinima i sposobnostima koje su potrebne za delotvorno obavljanje poslova uprave. Ministar je dodao i da je jačanje administracije kroz prijem kvalifikovanih i kompetentnih kadrova preduslov boljeg rada uprave i pružanja kvalitetnih usluga građanima i privredi.

Martinović je prisutnima poželeo uspešan rad i izrazio uverenje da će se uz zajedničko učešće i sagledavanje mogućnosti za primenu predloženih izmena, doprineti većem kvalitetu propisa i boljem upravljanju. On je iskazao spremnost Ministarstva da prihvati sve korisne sugestije i primedbe na ovaj nacrt zakona.

„Danas smo ovde u Novom Sadu da čujemo šta ljudi, pre svega iz AP Vojvodine, imaju da kažu u vezio sa ovim nacrtom zakona i nadam se da ćemo uskoro izaći pred Vladu Srbije, odnosno pred narodne poslanike i da ćemo dobiti podršku za izmene i dopune koje smo predložili“, kazao je Martinović.

Na današnjoj javnoj raspravi prisutnima se obratio i zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Radivoj Paroški, nakon čega je usledilo predstavljanje i diskusija o Nacrtu pomenutog zakona.

 

Foto galerija –  izvor Otos AndrašSkip to content