Мартиновић: За пет година рада НАЈУ близу 50 хиљада задовољних полазника обука

„После само пет година од почетка рада НАЈУ, заједничким снагама и партнерским односом, успели смо да систем стручног усавршавања подигнемо на један виши, европски ниво и учинимо га једнако доступним свим запосленима у јавној управи. Донели смо иновиране програме обуке, почели да користимо најсавременије методе и технике у обучавању запослених и данас можемо да говоримо о близу 50.000 задовољних полазника обука“, истакао је министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић на данашњој конференцији „Национална академија за јавну управу: институција будућности“.

Нагласивши да су изграђени кадровски капацитети кључ свих успеха, министар је навео да је ширење културе континуираног учења и личног развоја административних капацитета на свим нивоима власти, од државног до локалног, уједно и један од предуслова за даље планирање и спровођење реформских процеса у јавној управи.

„МДУЛС убрзано ради на коренитој трансформацији јавне управе у модерну, ефикасну, одговорну и све више дигиталну управу, а сви постављени циљеви нису оствариви без контиуираног, квалитативног унапређења знања, вештина и способности кадрова у њој“, поручио је Мартиновић и додао да је, услед околности изазваних пандемијом Ковид 19, акценат био стављен на дигитализацију у стручном усавршавању и развој и примену метода учења на даљину.

Он је указао и на значајну подршку коју Француски институт за јавну управу и Министарство за трансформацију и јавну управу Републике Француске пружају Србији и Министарству државне управе и локалне самоуправе у изградњи професионалне јавне управе. Према његовим речима, Србија се веома угледа на француску праксу и искуство у овој области, што доприноси стварању управе по мери свих грађана и привреде у нашој земљи.

У уводном делу конференције обратили су се и први саветник у Амбасади Француске Фатих Аксал, чланица француског парламента Лилиана Танги и в.д. директора Националне академије за јавну управу Дејан Милетић. На панелима у наставку конференције испред Министарства државне управе и локалне самоуправе учествоваће Јасмина Бенмансур, помоћник министра за стручно усавршавање и Љиљана Узелац, начелник Одељења за јавну и еУправу.

Међународна конференција одржава се као резултат важне административне сарадње Србије и Француске. На скупу ће бити прецизиране будуће активности НАЈУ, развој њене улоге као кључне и неопходне институције за промовисање културе учења запослених у јавној управи, али и развој дигитализације и европских партнерстава.

 

Фото галерија: извори – НАЈУ и МДУЛСSkip to content