Martinović: Za pet godina rada NAJU blizu 50 hiljada zadovoljnih polaznika obuka

„Posle samo pet godina od početka rada NAJU, zajedničkim snagama i partnerskim odnosom, uspeli smo da sistem stručnog usavršavanja podignemo na jedan viši, evropski nivo i učinimo ga jednako dostupnim svim zaposlenima u javnoj upravi. Doneli smo inovirane programe obuke, počeli da koristimo najsavremenije metode i tehnike u obučavanju zaposlenih i danas možemo da govorimo o blizu 50.000 zadovoljnih polaznika obuka“, istakao je ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović na današnjoj konferenciji „Nacionalna akademija za javnu upravu: institucija budućnosti“.

Naglasivši da su izgrađeni kadrovski kapaciteti ključ svih uspeha, ministar je naveo da je širenje kulture kontinuiranog učenja i ličnog razvoja administrativnih kapaciteta na svim nivoima vlasti, od državnog do lokalnog, ujedno i jedan od preduslova za dalje planiranje i sprovođenje reformskih procesa u javnoj upravi.

„MDULS ubrzano radi na korenitoj transformaciji javne uprave u modernu, efikasnu, odgovornu i sve više digitalnu upravu, a svi postavljeni ciljevi nisu ostvarivi bez kontiuiranog, kvalitativnog unapređenja znanja, veština i sposobnosti kadrova u njoj“, poručio je Martinović i dodao da je, usled okolnosti izazvanih pandemijom Kovid 19, akcenat bio stavljen na digitalizaciju u stručnom usavršavanju i razvoj i primenu metoda učenja na daljinu.

On je ukazao i na značajnu podršku koju Francuski institut za javnu upravu i Ministarstvo za transformaciju i javnu upravu Republike Francuske pružaju Srbiji i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave u izgradnji profesionalne javne uprave. Prema njegovim rečima, Srbija se veoma ugleda na francusku praksu i iskustvo u ovoj oblasti, što doprinosi stvaranju uprave po meri svih građana i privrede u našoj zemlji.

U uvodnom delu konferencije obratili su se i prvi savetnik u Ambasadi Francuske Fatih Aksal, članica francuskog parlamenta Liliana Tangi i v.d. direktora Nacionalne akademije za javnu upravu Dejan Miletić. Na panelima u nastavku konferencije ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave učestvovaće Jasmina Benmansur, pomoćnik ministra za stručno usavršavanje i Ljiljana Uzelac, načelnik Odeljenja za javnu i eUpravu.

Međunarodna konferencija održava se kao rezultat važne administrativne saradnje Srbije i Francuske. Na skupu će biti precizirane buduće aktivnosti NAJU, razvoj njene uloge kao ključne i neophodne institucije za promovisanje kulture učenja zaposlenih u javnoj upravi, ali i razvoj digitalizacije i evropskih partnerstava.

 

Foto galerija: izvori – NAJU i MDULSSkip to content