MDULS nastavlja sa sprovođenjem Programa za suzbijanje larvi komaraca na teritoriji Republike Srbije – Centralna Srbija

U cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović potpisao je danas sa zastupnicima dobavljača usluga i dobara ugovore o pružanju usluga i nabavci preparata za sprovođenje Programa za suzbijanje larvi komaraca na teritoriji Republike Srbije – Centralna Srbija za 2024. godinu.

Ministar Martinović ukazao je na to da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave sprovodi aktivnosti na realizaciji pomenutog Programa još od 2019. godine, i to u saradnji sa upravnim okruzima i jedinicama lokalne samouprave. On je istakao da je dosadašnje sprovođenje Programa dalo rezultate i dovelo do smanjenja oboljevanja građana Republike Srbije od groznice Zapadnog Nila, zbog čega će ove aktivnosti biti nastavljene i u 2024. godini.

Program za suzbijanje komaraca na teritoriji Republike Srbije – Centralna Srbija predstavlja jedinstveni Program koji objedinjuje aktivnosti monitoringa, suzbijanja i nadzora staništa komaraca kao potencijalnih bioloških vektora uzročnika groznice Zapadnog Nila i drugih zaraznih bolesti, na području 17 okruga: Borski, Braničevski, Zaječarski, Zlatiborski, Jablanički, Kolubarski, Mačvanski, Moravički, Nišavski, Pirotski, Podunavski, Pomoravski, Pčinjski, Rasinski, Raški, Toplički i Šumadijski okrug, sa svim pripadajućim gradovima i opštinama, kojih je ukupno 99.

Program je, na osnovu sprovedene studije, izradio Tim za jedinstveno sprovođenje aktivnosti suzbijanja komaraca na terotoriji Republike Srbije, koji je obrazovala Vlada Republike Srbije 2018. godine, u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave određeno je za nosioca aktvnosti na realizaciji Programa.

Imajući u vidu da vremenski uslovi poput temperature vazduha, obima padavina i poplava značajno utiču na početak razvoja larvi komaraca, Ministarstvo je, za potrebe realizacije aktivnosti predviđenih Programom za 2024. godinu, sprovelo postupke nabavke usluga i dobara, koji obuhvataju nabavku preparata za sprovođenje Programa, aplikacije preparata za tretiranje larvi komaraca u sprovođenju Programa, kao i stručni nadzor i kontrolu i monitoring stručne kuće za sprovođenje Programa.

 

Foto galerija – izvor MDULSSkip to content