MDULS posvećeno nastavku saradnje sa UNDP-om

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakup Beriš razgovarali su danas o rezultatima dosadašnje bliske saradnje MDULS-a i UNDP-a i potencijalnim zajedničkim aktivnostima i projektima u budućnosti.

Martinović je kao prioritet istakao nastavak sprovođenja tekućih i realizaciju novih projekata koji za cilj imaju unapređenje lokalne infrastrukture, kroz investiranje u izgradnju i rekonstrukciju objekata javne namene, pijaca i sistema javne rasvete u jedinicama lokalne samouprave. Na taj način se, kako je naveo, olakšava svakodnevni život građana i podiže životni standard u gradovima i opštinama.

Osvrnuvši se na reči premijerke Ane Brnabić da građani treba što više da komuniciraju sa državom elektronskim putem, on je naglasio da su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Vlada Republike Srbije posvećeni nastavku procesa digitalizacije u javnoj upravi. Kao primer dobre prakse, ministar je naveo projekat eParlament, koji doprinosi povećanju transparentnosti i efikasnosti rada lokalnih skupština.

Stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Jakup Beriš čestitao je Martinoviću na izboru za ministra državne uprave i lokalne samouprave i poželeo mu uspešan rad na ovoj odgovornoj funkciji. On je naveo da će podrška UNDP-a i ubuduće biti usmerena ka reformi državne uprave i lokalne samouprave, digitalizaciji i rodnoj ravnopravnosti.

Na sastanku je bilo reči i o nastavku saradnje u okviru Mreže gradonačelnica i predsednica opština u Srbiji, koja za cilj ima umrežavanje i razmenu iskustava liderki na lokalu i identifikovanje vrste podrške koja im je najpotrebnija za prevazilaženje izazova i razvojnih ograničenja u njihovim lokalnim zajednicama. Martinović je ukazao na opredeljenost Republike Srbije da podstakne i ohrabri žene na uključivanje u javni i politički život, što će doprineti postizanju suštinske rodne ravnopravnosti u zemlji.

 

Foto galerija:Skip to content