MDULS snažno podržava rad SKGO

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kao roditeljska kuća svih gradova i opština u Srbiji, pozdravlja održavanje 49. Skupštine Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i snažno podržava rad ovog saveza, koji zastupa interese lokalnih samouprava sa ciljem njihovog ravnomernog razvoja.

Jedan od prioriteta rada Ministarstva je da gradovima i opštinama pruži pomoć u jačanju svih njihovih kapaciteta, kako bi efikasno, stručno i kvalitetno pružali usluge svojim građanima i privredi, u skladu sa evropskim standardima.

Lokalne samouprave su nosioci reformskih procesa i građani najbrže svedoče napretku na tom nivou vlasti. Ministarstvo je, u saradnji sa SKGO i uz podršku Vlade Švajcarske, ove godine donelo i počelo da sprovodi Program za reformu sistema lokalne samouprave, koji je sastavni deo Strategije reforme javne uprave u Republici Srbiji. Tako je prvi put u istoriji reforme lokalne samouprave izrađen dokument javne politike kojim se planira strateški razvoj ove oblasti.

Vizija MDULS je izgradnja UPRAVE PO MERI SVIH NAS, uprave koja je servis svojih građana i privrede. Cilj je da kvalitet usluga koje javna uprava pruža građanima bude isti na lokalnom i republičkom nivou, kao i ušteda vremena i novca kako građanima i privredi, tako i državi.

Investicije Vlade Srbije u lokalne samouprave su veće nego ikad i ubrzano se radi na svim infrastrukturnim preduslovima da one postanu moderne, funkcionalne i ekonomski ojačane, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastoji da svojim aktivnostima ojača kapacitete lokalne administracije, kao i ulogu građana u planiranju i odlučivanju. Zadovoljstvo građana kvalitetom usluga koje im uprava i lokalna samouprava pružaju jedino je merilo rada i preduslov za uspeh svih reformskih procesa.

MDULS veruje da će učesnici ovogdišnje skupštine SKGO, kroz plodnu diskusiju o strateškim pravcima jačanja lokalne samouprave u Srbiji, doći do kvalitetnih zaključaka sprovodivih u praksi.

Ovogodišnja Skupština SKGO organizuje se uz podršku projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza“, koji sprovodi SKGO, a podržava Vlada Švajcarske. Na panel diskusiji u programskom delu učestvovao je predstavnik Ministarstva Saša Mogić.Skip to content