МДУЛС увео нову услугу електронске управе у софтверском решењу за стручне испите – Испит за инспектора

МДУЛС је данас представио нову услугу електронске управе у софтверском решењу за стручне испите – Испит за инспектора.

То је још једна услуга у низу које МДУЛС пружа у оквиру електронског управног места (еЈУМ), а којом се омогућава пријава кандидата за полагање Државног стручног испита, Посебног стручног испита за матичара и сада Испита за инспектора.

Министарка Марија Обрадовић поручила је да је ово још један успешан пројекат МДУЛС, које као један од главних носилаца реформских процеса у области електронске управе, много пажње поклања развоју ове важне области за наше друштво. Она је додала да је циљ да се ефикасна и кориснички оријентисана управа стави у функцију умреженог, интегрисаног и аутоматизованог начина рада унутар саме управе и на свим нивоима власти.

„Перманентним улагањем у развој електронске управе желимо да омогућимо транспарентнији, ефикаснији и инклузивнији развој јавне управе, која ће бити способна да пружа персонализоване и потпуно дигитализоване јавне услуге грађанима и привреди, прилагођене њиховим потребама“, поручила је министарка Обрадовић.

Развој оваквог система је представљао изазов, имајући у виду да је израђен по највишим стандардима еУправе, у којој су сви процеси дигитализовани и одвијају се у реалном времену, без папира и уз пуну електронску комуникацију са корисницима, што се показало веома важним у време КОВИД 19 пандемије, када је приступ оваквим услугама био најпотребнији, поручила је министарка Обрадовић.

Она је додала да ће пун капацитет овај процес имати усвајањем нове Стратегије реформе јавне управе у Републици Србији за период 2021-2030. године и изразила очекивање да ће се одлична сарадња МДУЛС на овом, али и другим пројектима, наставити са Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу и поручила да ће МДУЛС наставити да своје активности усмерава у правцу даљег унапређења услуга у оквиру еЈУМ и увођењем нових услуга какава је Испит за комуналног милиционара.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић, која је пружила стручну помоћ и подршку МДУЛС у развоју ове услуге, поручио је да ће Канцеларија наставити да буде подршка свим државним органима, а посебно МДУЛС, како би се развиле нове е-услуге за грађане, привреду и државу. Он је представио планове за даљи развој еУправе, али и подсето на услуге по којима је Канцеларија препознатљива. Такође, Јовановић је нагласио да ће Канцеларија наставити рад на унапређењу услуга које управа пружа управи, а чији је пример и услуга која је данас представљена.  

Помоћница министра за стручно усавршавање Јасмина Бенмансур детаљно је представила ново софтверско решење и поручила да ће ова услуга, као и унапређене досадашњих услуга бити на располагању од 1. марта ове године, а да ће наредна услуга у овом пројекту, Испит за комуналног милиционара, бити доступна до краја ове године.

Електронско управно место или еЈУМ МДУЛС је софтверско решење које на једном месту омогућава пријаву кандидата за полагање ове три врсте испита и представља услугу коју управа пружа управи, односно, систем G2G (government to government), у коме државни органи подносе онлајн пријаве за своје запослене за полагање испита.

МДУЛС је израдио и четири видео туторијала који служе за лакше упознавање са системом и новим начином рада, а који се налазе на званичном Youtube каналу МДУЛС.

Данашњу презентацију пратило  је преко 200 службеника различитих државних органа и органа јединица локалне самоуправе којима је ова услуга и намењена, као и државни секретар МДУЛС Драгана Потпара.

 Skip to content