Ministarka Brnabić sa ambasadorima Finske i Švajcarske

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Ana Brnabić razgovarala je danas na odvojenim sastancima sa ambasadorom Finske u Srbiji Pertijem Ikonenom (Pertti Ikonen) i ambasadorom Švajcarske Filipom Geom (Philippe Guex). Teme sastanaka bile su mogućnosti buduće saradnje kao i delokrug rada i prioriteti MDULS u narednom periodu.

 

„Naši ljudi i kompanije su umorni od čekanja u redovima, pa je zato među prioritetnim zadacima resora koji vodim uspostavljanje eUprave, odnosno, uvođenje većeg broja elektronskih usluga za građane i privredu, izjavila je ministarka i dodala da je u planu i osnivanje Akademije za usavršavanje javnih službenika kao krovne institucije za obrazovanje i obuku zaposlenih u javnoj upravi, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou.

Ambasador Ikonen tokom razgovora istakao posvećenost Finske poboljšanju poslovanja njihovih firmi u Srbiji, kao i promociji zaštite životne sredine.

Ministarka Brnabić je tokom sastanaka naglasila da predstoji i puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru kako bi se smanjio udeo sive ekonomije. Ona je dodala da će podizanje sistema eInspektor doprineti efikasnijem i transparentnijem radu inspekcijskih službi i učiniti poslovanje u Srbiji predvidljivim.

 

Švajcarski ambasador Ge je podvukao da je ova zemlja veoma zainteresovana za proces decentralizacije u Srbiji, a ministarka se nadovezala da se intenzivno radi na strategiji decentralizacije u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština. Ovaj proces podrazumeva i tačno mapiranje poverenih poslova i jasno definisanje nadležnosti republičkog i lokalnog nivoa vlasti.Skip to content