Ministarka Marija Obradović na promociji Centralnog registra stanovništva

Ministarka Marija Obradović prisustvovala je danas početku rada i promociji Centralnog registra stanovništva, koji je zajednički projekat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Kancelarije za informacione tehnologije  i elektornsku upravu, kao i institucija koje vode službene evidentncije.

Prvi put će se na jednom mestu, u okviru jedinstvene elektronske baze podataka, naći podaci o građanima koji su od značaja za ostvarivanje njihovih prava, bez troškova. Centralni registar objedinjuje podatke iz 13 službenih evidencija koje vode različite institucije.

Posle obilaska Državnog data centra, zajedno sa direktorom Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailom Jovanovićem, ministarka Obradović je pozvala građane da preko Portala e-Uprave izvrše uvid u podatke koji se o njima vode u Centralnom registru.

„Suština današnje posete i promocije Centralnog registra stanovništva je da se građani upute u pošte Srbije i lokalne poreske administracije, gde će dobiti dalja uputstva kako da koriste ovaj Registar. Ako hoćemo da budemo servis građana moramo da im budemo pri ruci, a pristupom ovom Registru ne moraju više da idu od šaltera do šaltera“, izjavila je ministarka Obradović.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović poručio je da je ovaj Registar potpuno nova usluga građanima i izrazio zadovoljstvo što se danas pravi veliki iskorak, zajedno sa resornim ministarstvom, na njegovom uspostavljanju i omogućavanju građanima da vide svoje podatke na jednom mestu.

Centralni registar stanovništva je jedna od značajnijih novina u sistemu moderne i efikasne države i uprave, koja se zasniva na četiri registra: registru građana, privrede, nepokretnosti i adresnom registru. Takođe, Registar će omogućiti da podatke o stanovništvu koriste kako građani, tako i organi i institucije za potrebe vođenja postupaka.

 

 Skip to content