Mionica dobila modernu salu i nov informacioni sistem za rad e-parlamenta

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović danas je u opštini Mionica svečano otvorio renoviranu skupštinsku salu u koju je uz finansijsku podršku Ministarstvca uveden inovativni softverski sistem za funkcionisanje elektronskog parlamenta.

Izrazivši uverenje da će uz pomoć najsavremenije računarske opreme naredna sednica SO Mionica biti ne samo pripremljena, nego i kompletno vođena elektronskim putem, ministar je rekao da je za projekat modernizacije parlamenta u Mionici, Ministarstvo izdvojilo blizu 32 miliona dinara.

Istakavši prednosti i pozitivan uticaj koji elektronska komunikacija ima na bolji i efikasniji rad odbornika, ministar Martinović je naglasio ulogu i značaj ovakvog sistema rada, te da se on direktno odražava na uštedu papira, resursa i vremena.

Govoreći o povezanosti projekta digitalizacije lokalnih parlamenata sa širim procesom sprovođenja modernizacije i reforme javne uprave, a na čemu insistira i intenzivno radi Vlada Republike Srbije, ministar Martinović je podsetio na važnost razvoja elektronskih usluga, kao i rast broja korisnika na Portalu eUprava.

Navodeći da u pojedinim brdsko-planinskim krajevima još uvek postoji nedovoljno kvalitetan digitalni signal, ministar je objasnio da će nakon završetka Vladinog projekta uvođenja širokopojasne internet mreže, čitava teritorija naše zemlje biti pokrivena brzom konekcijom, te da ne samo da neće biti opštine nego ni sela bez interneta. Kako je rekao, krajem 2025. godine definitivno će biti okončano rešavanje ovog pitanja.

Ministar Martinović je u Mionici vodio razgovor i sa predsednikom ove opštine Bobanom Jankovićem, a tema su bili projekti koji potencijalno mogu da budu realizovani u partnerstvu sa Ministarstvom.

Podsetivši na to da je mionički kraj neprocenjivo zadužio Srbiju u oba svetska rata, te da su ovde koreni vojvode Živojina Mišića, ministar je naveo da Mionica i njeni građani zaslužuju posebnu pažnju državnog vrha, te da će se ulagati u modernizaciju lokalne saobraćajne putne infrastrukture. Upravo je trogodišnjim planom „Skok u budućnost, 2027“, kako je rekao, predviđeno ulaganje ne samo u glavne i brze saobraćajnice, auto-puteve i koridore, već i investiranje u rehabilitaciju lokalne putne mreže.

Foto galerija  – izvor Opština MionicaSkip to content