Multinacionalna Senta gde u miru i slozi žive Srbi i Mađari primer je negovanja bratskih odnosa dve zemlje

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš posetili su danas opštinu Senta, gde su se sastali sa predsednikom opštine Rudolfom Cegledijem i njegovim saradnicima. Prilikom posete, ministar je istakao kako je Senta pravi primer višenacionalne sredine, gde u miru i slozi žive, u najvećem broju, Srbi i Mađari.

Martinović je naglasio da Vlada Srbije ima čvrstu nameru da i ubuduće, kao i do sada, neguje dobre međunacionalne odnose na teritoriji čitave AP Vojvodina, a naročito da neguje bratske odnose između dva stara, tradicionalna naroda, Mađara i Srba. Dodao je da se poslednjih nekoliko godina pokazalo da je upravo Mađarska našoj državi najveći prijatelj u Evropi, a takve odnose utemeljili su i učvrstili predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban.

Podsetivši da je na teritoriji opštine Senta zajedničkim radom i ulaganjima Ministarstva i lokalne samouprave realizovano nekoliko velikih projekata, ministar je istakao da je MDULS i ove godine iz Budžetskog fonda opredelilo 20 miliona dinara za Projekat izgradnje kanalizacije u Mesnoj zajednici Kertek, koja je, kako ga je uputio predsednik opštine, za žitelje od ogromnog značaja.

Prilikom posete, ministar je obišao i Osnovnu školu „Stevan Sremac“, gde se nastava odvija na srpskom i mađarskom jeziku, a kojoj je, kako je naveo, neophodna rekonstrukcija.

„Vaspitno – obrazovna ustanova, nazvana po našem velikanu rođenom na ovim prostorima, izgrađena je davne 1974. godine. Obejkat se nalazi u lošem stanju, dok procenjena vrednost njegove adaptacije iznosi oko 250 miliona dinara. Uveren sam da će Vlada Srbije i Pokrajinska Vlada uložiti zajednički trud i napor kako bi se pronašla sredstva u budžetima Republike i Pokrajine za rekonstrukciju ove osmoletke. Da našoj deci omogućimo pristojne uslove za obrazovanje, ali i život i odrastanje, jer je upravo ulaganje u decu, ulaganje u budućnost“, istakao je Martinović i dodao da je tragedija u OŠ „Vladislav Ribnikar“ velika opomena državi, društvu i roditeljima da smo dužni da deci posvećujemo mnogo više pažnje.

Istakavši da Senta ima jako dugu i bogatu istoriju i da se na njenim prostorima odigrala, za naš narod veoma značajna, Senćanska bitka, ministar je izrazio uverenje da će MDULS sledeće godine biti u mogućnosti da izdvoji sredstva iz Budžetskog fonda za treću fazu radova na rekonstrukciji tornja Gradske kuće, koji je danas posetio, a u kojem se, između ostalog, nalazi i spomen vidikovac Senćanske bitke.

Nakon posete opštini Senta, Martinović je obišao i Kancelariju za borbu protiv siromaštva u Adi, gde je sa direktorkom Vesnom Civrić razgovarao o mogućoj saradnji Ministarstva i Kancelarije.Skip to content