Nacionalna akademija za javnu upravu, najsavremenija kuća znanja namenjena službenicima u javnoj upravi

Danas je na online sastanku Radne grupe Regionalne škole za državnu upravu (ReSPA) za upravljanje ljudskim resursima predstavljen rad Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU), jedne od najvažnijih institucija za stručno usavršanje službenika u javnoj upravi u Srbiji.

Skup je otvorila ministarka Marija Obradović ocenivši da je NAJU regionalni primer dobre prakse, iako je jedna od najmlađih institucija u državnoj upravi Srbije, ali od koje svi u javnoj upravi u Srbiji imaju velika očekivanja kada je u pitanju  ulaganje u ljudske resurse i njihova znanja.

Ona je dodala da je Srbija samo pre četiri godine napravila prve korake ka reformi stručnog usavršavanja u javnoj upravi, čiji je nosilac bilo Ministarstvo, obezbedivši prvo zakonodavni okvir, a zatim i formirajući NAJU, savremenu instituciju za stručno usavršavanje kadrova u javnoj upravi. I od tada je urađeno mnogo, sistem stručnog usavršavanja podignut je na viši nivo, jednako dostupan svim zaposlenima u javnoj upravi, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, navela je Obradović.

Čak i u 2020. godini, koju je obeležila KOVID 19 pandemija, Srbija je nastavila sa uvođenjem sistema kvaliteta u sve procese stručnog usavršavanja, da primenjuje najsavremenije metode i tehnike u obučavanju službenika, inovira programe obuka i tako poveća broj polaznika koji svoja stečena znanja mogu da primenjuju i dele, istakla je ministarka. NAJU je uspela da uvede i nov informacioni sistem sa elektronskom platformom za učenje, za šta je nagrađena jednom od najprestižnijih IT nagrada za jugoistočnu Evropu, a otvoren je i novi trening centar, te je NAJU postala najsavremenija kuća znanja namenjena svim službenicima u javnoj upravi.

Ministarka je dodala da je Srbija bila otvorena za saradnju i razmenu iskustava sa svim kolegama iz javnih uprava regiona i evropskih zemalja, ali i najeminentnijim školama za javnu upravu, kao i da su planovi za dalju reformu sadržani u novoj Strategiji reforme javne uprave u Republici Srbiji, koja će uskoro biti doneta i kojom će se koncept celoživotnog učenja preneti na sistem javne uprave.

Ova online prezentacija NAJU okupila je članove radne grupe za upravljanje ljuskim resursima iz regiona, koji su imali priliku da se upoznaju sa njenim radom, počev od osnivanja, pa sve do priprema i primene programa obuka, ali i projekata vidljivisti i komunikacije. Na današnjem skupu, NAJU je predstavio njen direktor Dejan Miletić, a obratili su se i direktorka ReSPA Ratka Sekulović i Tamara Srzentić, ministarka državne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore.

Srbija je inače u novembru prošle godine preuzela godišnje predsedavanje Regionalnoj školi za državnu upravu – ReSPA, koja je osnovana 2010. godine zajedničkom inicijativom Evropske komisije i zemalja Zapadnog Balkana i koju čine vlade Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije.Skip to content