Нови алати за учење на даљину велики допринос стручном усавршавању матичара

Министарство државне управе и локалне самоуправе организовало је online конференцију „Секторско посебно стручно усавршавање матичара 2021“, са циљем да се сви актери упознају са стручним усавршавањем матичара и укључе у унапређење у управљању људским ресурсима у јединицима локалне самоуправе.

Министарка Марија Обрадовић изразила је задовољство чињеницом да се преко 350 матичара широм Србије одазвало позиву за учешће, што показује њихову заинтересованост за ову тему, те позвала начелнике градских и општинских управа да подрже напоре Министарства и омогуће матичарима да у још већем броју узму учешће у новом циклусу обука.

„Покажимо како се, уз подршку стручног усавршавања, професија матичара, стара више од једног века, са лакоћом мења и прилагођава савременом тренутку и ставља у функцију оптималног сервиса грађана“, поручила је Обрадовић.

Она је нагласила да је само у 2020. години 1.349 матичара спровело преко 910 хиљада поступака за упис у матичне књиге, уписало преко 3 милиона накнадних забелешки и издало готово 1,5 милиона извода из матичних књига, као и да је дигитализација матичних књига омогућила да 3,7 милиона грађана није морало да у различитим поступцима прилаже исправе о личном статусу, јер су их прибављали органи из Регистра матичних књига по службеној дужности.

Државна секретарка Министарства и председница Савета за стручно усавршавање запослених у јединицима локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић навела је да је задатак Савета да иницира и подржи процесе, који ће омогућити да се нови систем стручног усавршавања у јавној управи потпуно имплементира у свим градовима и општинама, објаснивши да је то сложен процес, који захтева велику посвећеност и континуиран, тимски рад.

Помоћник министра Јасмина Бенмасур учесницима је представила еУчионицу, нови алат за учење на даљину, који има за циљ интерактивнији рад са полазницима, што је био један од захтева матичара у евалуацији прошлогодишњег програма обуке.Skip to content