Obraćanje potpredsednice Kori Udovički na svečanoj dodeli certifikata

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički obratila se skupu na svečanoj dodeli certifikata 11 opština, koje su prošle program  Certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC), u organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u Srbiji, mere fiskalne konsolidacije ne mogu tako brzo podstaći očekivani privredni rast, rekla je potpredsednica i dodala da Srbija treba da se okrene poboljšanju poslovnog okruženja.

„Inostranstvo ne vidi Srbiju kao posebnu zemlju, već kao deo regiona“, rekla je Udovički i naglasila da je stoga važna saradnja između lokalnih samouprava i podizanje na regionalni nivo od izuzetnog značaja kako bi se Srbija našla na karti globalnih investitora. „Današnji svet je svet lokala i svet globala, ono između se sve više gubi“, istakla je potpredsednica srpske vlade.

 

Vlada Srbije nasledila je loše poslovno okruženje i zakonsku regulativu, koji otežavaju brži privredni razvoj i zato Vladu čeka zahtevan posao unapređenja uslova za poslovanje, kroz poboljšanje zakonskih normi i administrativnih procedura, kazala je potpredsednica i ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Na Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave je da pripremi Akcioni plan za uspostavljanje prioriteta za poboljšanje koordinacije svih nivoa vlasti, „odozgo na dole“ ,rekla je Udovički i dodala da Ministarstvo takođe radi na izmeni regulative koja se odnosi na lokalne samouprave, u cilju jačanja podsticaja na lokalu kako bi zaposleni u javnoj upravi bili motivisani da obave svoj posao na najbolji način. Udovički je rekla dase radi na otklanjanju administrativnih  prepreka za brže i bolje poslovanje i najavila da će do kraja jula biti javna rasprava o nacrtu Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Pohvalivši napore NALED-a da na pravi način pojačava rezultate i usmerava energiju ljudi, da oni koji to žele, mogu funkcionisati uprkos sistemu na koji država „popravlja“, naglasila je da bi bilo dobro napraviti analizu efekata koji proizilaze iz certifikacije. Sistem certifikacije može da pokaže put, da skrene pažnju, koji su to elementi koje jedan grad/opština treba da ima, da bi bilo uspešno.Skip to content