Obradović i ambasador Li: Nastavljamo uspešnu saradnju u oblasti digitalizacije i modernizacije javne uprave

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i novoimenovani ambasador Republike Koreje u Srbiji  Li Đeung razgovarali su danas o nastavku dosadašnje intenzivne saradnje dveju zemalja u oblasti digitalizacije i unapređenja elektronskih servisa javne uprave.

Naglasivši da je reforma javne uprave jedan od prioriteta Vlade Srbije, Obradović je navela da je otvaranje Srpsko-korejskog informatičko-pristupnog centra (SKIP centra) u Beogradu pre pet godina značajno doprinelo razvoju elektronske uprave u zemlji i podizanju kapaciteta Republike Srbije za modernizaciju javne uprave. Ona je podsetila da će tokom godine u Nišu biti otvoren drugi SKIP centar, što predstavlja veliki uspeh za Srbiju, jer to nije praksa u ostalim zemljama sveta.

Korejski ambasador čestitao je ministarki Obradović na tome što je SKIP centar nagrađen za najbolji centar u svetu, u konkurenciji više od šezdeset sličnih centara čiji rad podržava Republika Koreja, istakavši da njegovo izuzetno funkcionisanje služi za primer drugim informatičko-pristupnim centrima.

Na sastanku je bilo reči i o projektu „Razvoj pametnih gradova zasnovanih na infrastrukturi oblaka“, koji se u saradnji sa Korejskim razvojnim institutom i kompanijom Samsung realizuje u opštinama Petrovac na Mlavi, Bečej i Šid, sa ciljem unapređenja kvaliteta života građana. Sagovornici su zaključili da će ovaj važan projekat doprineti i uspostavljanju saradnje između jedinica lokalne samouprave dveju zemalja radi razmene iskustava i znanja.

Obradović i Li razgovarali su i o intenziviranju saradnje u oblasti matičnih knjiga, ali i u oblasti energetike i zaštite životne sredine, a novoimenovani korejski ambasador ukazao je na veliko interesovanje korejskih kompanija za ulaganje na srpskom tržištu.

On je prethodno posetio SKIP centar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i tom prilikom izrazio uverenje da će se dosadašnja uspešna saradnja u oblasti elektronske uprave i informaciono-komunikacionih tehnologija Republike Srbije i Republike Koreje učvrstiti i obuhvatiti nove projekte.

 

Foto i video galerija – izvor MDULS i Tanjug

 

Video pokrivalica – izvor TanjugSkip to content